Naslovnica Šport Kolesarska Dirka po Franciji bo za Slovence napeta, kot še ni bila nikoli

Kolesarska Dirka po Franciji bo za Slovence napeta, kot še ni bila nikoli

Avtor: Spletno Uredništvo

V soboto se pričenja 107. izdaja najbolj prestižne kolesarske dirke na svetu – Tour de France. Zaradi pandemije koronavirusa je bil start dirke že pred časom s 27. junija prestavljen na 29. avgust. Letos bomo Slovenci Dirko po Franciji spremljali intenzivno, kot še nikoli, saj je Primož Roglič kljub nedavnemu padcu prvi favorit za končno zmago.

 Kolesarska Dirka po Franciji bo za Slovence napeta kot še ni bila nikoli

Primož Roglič in njegovo moštvo Jumbo Visma so bili v pripravljalnem obdobju v vrhunski formi (foto: PR Jumbo Visma)

 

Še pred dvema tednoma se je zdelo, da so Primož Roglič in njegova ekipa Jumbo Visma skoraj nepremagljivi. Na dirki Criterium du Dauphiné, katera je običajno zadnji test za najboljše kolesarje pred pričetkom Toura, so tokrat rumeno-črni člani nizozemskega moštva počeli, kar so hoteli. Popolnoma so nadzorovali potek etap in narekovali ritem, da bi Roglič na zadnjem vzponu potegnil in prav vsakič ušel konkurentom.

Potem pa sta istega dne hudo padla tako Primož Roglič, kot tudi drugi najboljši mož ekipe Steven Kruijswijk. Roglič je še uspel priti do cilja četrte etape, a je naslednji dan odstopil, Kruijswijk pa je z zlomljeno ključnico predčasno končal sezono. Tako je ekipa Jumbo Visma nenadoma pristala na trda tla in bo Dirko po Franciji pričela s precej več neznankami. Prva je forma Rogliča, za katero lahko le upamo, da se v zadnjih dveh tednih ni poslabšala.

Druga dilema je, ali bo sedaj nizozemska ekipa, ki je sicer sestavljena iz vrhunskih kolesarjev, brez Kruijswijka sposobna vseeno nadzorovati dirko, predvsem v najbolj zahtevnih gorskih etapah. Trasa letošnjega Tour de France sicer predvideva 9 ravninskih, 3 mešane, 8 gorskih in eno posamično preizkušnjo na čas. Prav ta posamični kronometer p’a bo skoraj zagotovo odločil Tour.

Na vrsti bo namreč predzadnji dan dirke in sicer bo šlo za 36 km dolg vzpon na Planche des belles filles, kjer v zadnjem delu strmega vzpona naklon doseže tudi 20 %. Poleg Primoža je prvi od preostalih favoritov za zmago lanski zmagovalec Toura Kolumbijec Egan Bernal (Ineos), dobre možnosti pa pripisujejo še Francozu Thibautu Pinotu (Groupama-FDJ), in Bernalovemu moštenemu kolegu Ekvadorcu Richardu Carapazu (ki je lani premagal Rogliča na Giru d’Italia).

Tudi na stavnicah naj bi takoj za prvimi favoriti visoko kotiral tudi novopečeni kapetan ekipe UAE Team Emirates Tadej Pogačar, za katerega pa bo to šele prvi Tour. Na dirki po Franciji bodo sicer letos natopili še trije Slovenci – Luka Mezgec (Mitchelton Scott), Jan Polanc (UAE Emirates Team) in Matej Mohorič (Bahrein McLaren).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.