Naslovnica Svet & EU Evro-parlamentarci zahtevajo večji nadzor nad izvozom evropskega orožja

Evro-parlamentarci zahtevajo večji nadzor nad izvozom evropskega orožja

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament se je pravkar posvetil zanimivi temi, ki je močno povezana z oboroženimi spopadi po vsem svetu – izvozu orožja. V prejšnjem formatu, ki je do nedavnega vključeval tudi Združeno kraljestvo, je bila EU drugi največji izvoznik orožja na svetu. Poslanci sedaj zahtevajo večji nadzor nad izvozom evropskega orožja. 

Evro parlamentarci zahtevajo večji nadzor nad izvozom evropskega orožjaEvropski poslanci končno zahtevajo večjo transparentnost glede prodaje vojaške opreme (foto: needpix.com) 

 

Na spletni strani Evropskega parlamenta so objavili sporočilo za javnost, ki je zanimivo zaradi tega, ker se doslej o izvozu orožja iz držav EU ni prav veliko govorilo. Pravzaprav je pogosto prav neokusno, ko se države članice kot del Evropske skupnosti z besedami zavzemajo za mir v tej ali oni regiji sveta, istočasno pa podjetja iz teh držav EU udeležencem  konflikta prodajajo orožje ali drugo vojaško opremo.

»Neodvisne raziskave kažejo, da je izvoz orožja iz EU-28 v obdobju 2015–2019 znašal približno 26% celotnega svetovnega števila, s čimer je EU-28 skupaj postala drugi največji dobavitelj orožja na svetu za ZDA (36%), sledi Rusija (21%),« sporočajo z Parlamenta EU. Poročila o izvozu vojaške tehnologije iz EU za leti 2017 in 2018 pa kažejo, da je največ evropskega orožja namenjeno v države Bližnjega vzhoda in Severne Afrike.

Poslanci v evropskem parlamentu so zato s 341 glasovi za, 124 proti in 230 vzdržanimi izglasovali resolucijo, s katro so pozvali k okrepljenemu javnemu nadzoru nad izvozom vojaške opreme in tehnologije. Poleg tega so opozorili države članice, da imajo skupna pravila EU, ki urejajo nadzor izvoza vojaške tehnologije v skladu z evropskimi vrednotami prednost pred nacionalnimi ekonomskimi, socialnimi, komercialnimi ali industrijskimi interesi.

Evropski poslanci so se zavzeli tudi za vzpostavitev interaktivne spletne baze podatkov o izvozu orožja. Ugotovili so namreč, da so sicer vse države članice predložile podatke za leto 2018, vendar jih je bila tretjina poročil nepopolnih. Nazadnje pa so se najbrž dotaknili bistva te problematike – sankcijski mehanizmi pač ne obstajajo. Če se država članica EU danes ukvarja z izvozom, ki ni združljiv s skupnimi merili in pravili EU, je ne more prav nihče kaznovati.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.