Naslovnica Magazin Nov napad z zvabljanjem in kako zbrisati podatke z našega telefona

Nov napad z zvabljanjem in kako zbrisati podatke z našega telefona

Avtor: Spletno Uredništvo

S projekta Varni na internetu so tokrat opozorili na nov phishing napad spletnih kriminalcev in tudi na banalno napako, ki je bolj kot s spletom povezana s telefonijo, nas pa lahko vseeno zelo drago stane. Če komu prodamo svoj telefon, je namreč potrebno zbrisati vse naše podatke in sicer na način, da se jih ne da več obnoviti.

 Nov napad z zvabljanjem in kako zbrisati podatke z našega telefona

Preden prodamo telefon, ne smemo pozabiti dokončno zbrisati vse datoteke o takšnih in drugačnih rožicah (foto: needpix.com) 

 

Angeli varuhi slovenskih uporabnikov spleta, ki so zbrani v projektu Varni na internetu, so spomnili na pozabljivost, ki lahko doleti prav vsakega od nas, predvsem pa nas lahko drago stane. Če komu prodamo svoj telefon, je namreč potrebno zbrisati vse naše podatke in sicer na način, da se jih kasneje absolutno ne da več obnoviti. Sicer se lahko ti osebni podatki znajdejo v zelo napačnih rokah.

Te pridne rokice kriminalcev pa potem poskušajo od nas iztržiti denar ali kakšno drugo korist. Da bi se izognili vsem nepotrebnim zapletom, so s spletnega mesta varninainternetu.si objavili kratek video z navodili o tem, kako dokončno, nepovratno in enkrat za vselej izbrišemo podatke na svojem telefonu. »Da lahko varno pobrišeš podatke na telefonu, jih moraš najprej šifrirati. Pri Androidu v nastavitvah poiščeš možnost šifriranja in jo vklopiš.

Običajno se nahaja v meniju Varnost – Šifriranje ali Varnost – Varni zagon (oz. poglej v navodila). Ko so podatki šifrirani, telefon ponastaviš na tovarniške podatke. S tem se izbrišejo šifrirni ključi in podatki so nepovratno izbrisani. Pri iPhonu je postopek malce lažji, saj so podatki že zašifrirani, tako da je potrebno narediti samo factory reset,« sporočajo v novem videu in tudi v priložnostnem obvestilu za javnost. 

Ta teden pa so slovenski spletni varuhi opozarjali še na vnovičen pojav lažnega ‘phishing’ sporočila banke Sparkasse o preklicu nakazila. Phishing v angleščini pomeni zvabljanje, oziroma lažno predstavljanje, povezava v lažnem sporočilu pa vodi na lažno spletno stran, prek katere se želijo spletni kriminalci dokopati do uporabniških podatkov komitentov za dostop do spletne banke. Kdor je dobil takšno sporočilo, seveda ne sme vpisovati nobenih osebnih podatkov, ampak ga mora takoj izbrisati.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.