Naslovnica Svet & EU EU ostaja največja svetovna izvoznica agroživilskih proizvodov

EU ostaja največja svetovna izvoznica agroživilskih proizvodov

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pravkar objavila podatke o uvozu in izvozu agroživilskih proizvodov na globalni ravni za lansko leto. Evropska unija je tudi lani ostala največja svetovna izvoznica agroživilskih proizvodov, med uvoznicami pa se je povzpela na 3. mesto, za Združenimi državami Amerike in za Kitajsko.
EU se je prebila na 3. mesto med uzvoznicami agroživilskih proizvodov (foto: commons.wikimedia.org/Rita Willaert)

V lanskem letu se je zaradi pandemije koronavirusa spremenila marsikatera stalnica, pa tudi nesrečna blokada ladijskega prometa med EU in Azijo, do katere je prišlo zaradi nasedle ladje v Sueškem prekopu, je vplivala na globalne trgovske tokove. Vseeno je po podatkih Komisije EU lansko leto 2020 prineslo vnovično izboljšanje vodilnega položaja EU med največjimi izvoznicami agroživilskih proizvodov na zemeljski obli.

»Kar zadeva uvoz, pa je EU po danes objavljenem poročilu postala 3. največja uvoznica za Združenimi državami in Kitajsko. Leto 2020 je bilo izjemno zahtevno, a uspešno leto za trgovino EU z agroživilskimi proizvodi, ki je dosegla skupno vrednost 306 milijard evrov: 184 milijard evrov od izvoza in 122 milijard evrov od uvoza. Oboje predstavlja rahel porast v primerjavi z letom 2019, in sicer za 1,4 % pri izvozu ter za 0,5 % pri uvozu,« pravijo na Komisiji EU.

Dodali so še, da je imela prav mednarodna trgovina ključno vlogo pri blaženju uničujočih gospodarskih posledic pandemije koronavirusa. Evropska unija je sicer najpomembnejše trgovinsko združenje na svetu, položaj EU v globalni trgovini pa je ustrezno podprt s široko mrežo sporazumov o prosti trgovini. Znotraj EU pa so te številke pomembne predvsem za proizvajalce agroživilskih proizvodov, saj je marsikaj odvisno od uspešne skupne kmetijske politike v EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.