Naslovnica Šport Japonska se je odrekla klubskemu nogometnemu svetovnemu prvenstvu

Japonska se je odrekla klubskemu nogometnemu svetovnemu prvenstvu

Avtor: Spletno Uredništvo
Japonska nogometna zveza (JFA) se je odločila, da ne bo gostila svetovnega nogometnega prvenstva za klube, ki bi moralo v Yokohami potekati decembra letos. Vzrok za to odločitev je politično-zdravstvene narave, pa tudi ekonomski dejavniki so precej botrovali k odpovedi. Nov gostitelj še ni bil določen, najbrž pa bo prireditev nazadnje spet pristala na arabskih tleh.
Prizor s finala klubskega svetovnega prvenstva v Katarju leta 2019 (foto: FB FIFA)

Svetovno nogometno prvenstvo za klube, ki je leta 2000 nasledilo nekdanji Interkonitnentalni pokal, bi se moralo letos decembra odvijati v japonski Yokohami. A na Japonskem vlada strah pred korona-okužbami iz tujine, ki ga niti z zdravstvenega vidika zelo uspešno izpeljane Olimpijske in Paraolimpijske igre niso razblinile. Pritisk javnosti in politike na športno sfero je ostal tolikšen, da so morali Japonci nazadnje odpovedati gostoljubje nogometašem.

Japonska nogometna zveza (JFA) je sicer računala, da bo s svetovnim nogometnim prvenstvom  za klube lepo zaslužila, saj bi zagotovo večkrat razprodala po 60.000 vstopnic za tekme na stadionu v Yokohami. Vendar pa je zaradi sedanjih proti-koronavirusnih ukrepov japonskih oblasti ta načrt JFA padel v vodo. Sicer bi lahko tekme najbrž igrali za zaprtimi vrati, a bi se potem japonski organizatorji težko izognili finančni izgubi.

FIFA sicer še ni oznanila, kdo bi lahko zamenjal Japonce v vlogi gostitelja letošnjega klubskega svetovnega prvenstva. Zagotovo so prvi potencialni kandidati bogate arabske države, kjer s klimatskimi razmerami v decembru in tudi s finančnimi injekcijami ne bi smelo biti težav. Katar je na primer gostil zadnji dve izdaji svetovnega klubskega prvenstva v letih 2019 in 2020, pred tem pa so se najboljši klubi sveta merili tudi v Združenih arabskih Emiratih in v Maroku.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.