Naslovnica Slovenija Sanacija ogromnega onesnaženja z gumami je uradno zaključena

Sanacija ogromnega onesnaženja z gumami je uradno zaključena

Avtor: Spletno Uredništvo
Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor je štiri dni potem, ko so o tem poročali številni slovenski mediji, potrdil, da je bilo iz gramozne jame na Dravskem polju uspešno odstranjenih neverjetnih 68.000 ton odpadnih gum (in še nekaj drugih nezakonito odloženih odpadkov), s čemer se je sanacija tudi uradno zaključila.
Kljub uram in uram odvažanja gum so morali nazadnje priskočiti na pomoč tudi prostovoljci (foto: IRSOP)

Sanacija gramozne jame pri Lovrencu na Dravskem polju se je uspešno zaključila, potem ko je bilo v okviru inšpekcijske izvršbe Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor (IRSOP) odstranjenih 68.000 ton odpadnih gum in poleg tega še nekaj drugih nezakonito odloženih odpadkov. Gramozna jama je sedaj čista in Občina Kidričevo bo sicer mikavno lokacijo lahko končno namenilo za druge vsebine.

»Kose odpadne gume, ki je ni bilo mogoče odstraniti s strojno opremo, pa so odstranjevali udeleženci čistilne akcije, ki so jo organizirali Občina Kidričeva v sodelovanju z Inšpektoratom za okolje in prostor ter podjetjem Surovina. Udeleženci čistilne so ročno akcije pobrali še okoli 20 ton odpadka in s tem simbolično zaključili dolgotrajno in zahtevno izvršbo inšpekcijskih odločb,« so zapisali v sporočilu za javnost IRSOP-a.

Župan Kidričeva Franc Rančigaj pa je pojasnil, kako so pri sanaciji gramozne jame znova in znova prihajale nove količine ter tudi vrste odpadkov. Med izrabljenimi gumami se je tako našla tudi odpadna tehnična guma in za nameček celo odpadki, ki so izvirali z mehanske obdelave komunalnih smeti. Zato se je izvršba vlekla v nedogled, postala je vse bolj zahtevna in se podražila na preko 9 milijonov evrov.

Inšpektorat je tudi sprožil vse pravne postopke za izterjavo stroškov od povzročitelja onesnaževanja, a le-tega v sporočilu za javnost sploh niso poimenovali. Morda zato, ker je podjetje Albin Promotion v lasti podjetnika Albina Brencla propadlo že pred leti. Do prijave IRSOP je namreč prišlo že leta 2012, leto kasneje pa je družba razglasila stečaj. Kar 9 let je bilo torej potrebnih od prve prijave do dokončne sanacije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.