Naslovnica Gospodarstvo Severnokorejska enotnost v slovenskem parlamentu

Severnokorejska enotnost v slovenskem parlamentu

Avtor: Spletno Uredništvo

Na včerajšnji izredni seji Državnega zbora je bil potrjen predlog Zakona o finančni razbremenitvi občin. Ta sprememba zakonodaje bo pomagala slovenskim občinam odpravljati negativne posledice koronavirusa. Vseeno pa je glede na trenutne politične razprtije razmere v državi nenavadno, da je ‘za’ tokrat glasovalo prav vseh 81 prisotnih poslancev – nihče ni bil proti in nihče se ni vzdržal.

Severnokorejska enotnost v slovenskem parlamentuTudi obveznost plačila nezgodnega zavarovanja, zavarovanja odgovornosti in pravne zaščite za gasilske službe bo po novem od občin prevzela država (foto: commons.wikimedia.org/HBI Konrad_MRAS_WD_Übung/BFV Radkersburg)

 

Na včerajšnji izredni seji Državnega zbora je bil potrjen predlog Zakona o finančni razbremenitvi občin, kateri spreminja 12 področnih zakonov, občinam pa na letni ravni prinaša več kot 70 milijonov evrov prihrankov. Kljub vsem koristim in prednostim, ki jih nov zakon prinaša, pa je bilo vseeno precej presenetljivo, da na glasovanju med poslanci ni bilo niti enega proti in niti enega vzdržanega. Takšna enotnost je morda običajna v Severni Koreji, v Sloveniji pa zagotovo ni. 

Zakon je tudi v tretjem branju poslankam in poslancem predstavil prvi mož Ministrstva za javno upravo (MJU) Boštjan Koritnik. »Minister je uvodoma v predstavitvi zakona spomnil, da sta k rezultatom tega dolgotrajnega projekta prispevali kar dve vladi, sodelovalo je sedem ministrstev, dve vladni službi ter zavoda za zdravstveno ter pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Prav od začetka so aktivno sodelovala vsa tri reprezentativna združenja občin,« so kar neverjeten uspeh pri glasovanju pojasnili z MJU.

Cilj zakona je bil zmanjšanje stroškov občin in zmanjšanje odvečnega administrativnega balasta. Svoje predloge so prispevale tudi občine, ki so predlagale spremembe za kar 61 predpisov, a jih je z novim zakonom zajetih približno polovica. Novi Zakon o finančni razbremenitvi občin (ZFRO) prinaša celo vrsto konkretnih rešitev, med katerimi so v ospredju tiste, kjer finančne ali administrativne obveznosti prevzema država.

Tako bo po novem država od občin prevzela financiranje družinskih pomočnikov, financiranje mrliško-pregledne službe, zagotavljanje sredstev za subvencioniranje neprofitnih najemnin, pa tudi obveznosti plačila nezgodnega zavarovanja, zavarovanja odgovornosti in pravne zaščite za gasilske službe.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.