Naslovnica Svet & EU EU in Kanada imata podobne poglede na prihodnost

EU in Kanada imata podobne poglede na prihodnost

Avtor: Spletno Uredništvo

Prejšnji teden so voditelji Evropske unije in Kanade obeležili tretjo obletnico, odkar je začel (začasno) veljati medsebojni gospodarske-trgovinskega sporazum CETA. Ob tej priložnosti so po dolgem času izmenjali mnenja o vseh aktulanih temah, kot so pandemija Covida 19, gospodarski izizvi po koncu pandemije, konflikti po raznih državah sveta, digitalizacija, podnebne spremembem in prehod v zeleno ekonomijo.

EU in Kanada imata podobne poglede na prihodnostKanado je na videokonferenci zastopal predsednik vlade Justin Trudeau (foto: commons.wikimedia.org/DoD photo by EJ Hersom)

 

Na srečanju, ki je potekalo prek spleta, je Kanado zastopal predsednik kanadske vlade Justin Trudeau, EU pa predsednik Evropskega sveta Charles Michel ter predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Največ pozornosti so namenili pandemiji koronavirusa, pogovarjali pa so se tudi o vseh preostalih aktualnih temah, ki se tičejo tako Kanade, kot tudi evropskih držav.

Glede medsebojnega prostotrgovinskega sporazuma CETA so predstavili podatke, da se je dvostranska trgovina med EU in Kanado po pričetku njegove uporabe povečala za 24 % za blago in 25 % za storitve. Sicer ta prostotrgovinski sporazum že od prvega dne (21. septembra 2017) velja le začasno, saj ga še vedno niso ratificirale vse države EU. Voditelji so se tokrat dotaknili tudi področij umetne inteligence in digitalnih tehnologij, predvsem glede podpore pri okrevanju globalne ekonomije po pandemiji.

Strinjali so se, da bosta Kanada in EU sodelovali pri reformi Svetovne trgovinske organizacije (STO), da bi zaščitili večstranski trgovinski sistem, ki temelji na spoštovanju mednarodnih pravnih norm.»Ponovno so tudi potrdili svojo zavezo, da bodo dosegli globalno in soglasno rešitev za pravičen, trajnosten in sodoben mednarodni davčni sistem, ki bo obravnaval davčne izzive, ki izhajajo iz digitalizacije gospodarstva.

Finančne ministre in ministrice skupine G20 so pozvali, naj dogovor o preostalih vprašanjih dosežejo do sredine leta 2021,« so zapisali v izjavi z javnost Evropskega sveta. Na področju boja proti podnebnim spremembam so potrdili skupni cilj, da se do leta 2050 na planetu doseže ogljična nevtralnost in opozorili, da je bo okrevanje po pandemiji edinstvena priložnost za prehod v zeleno gospodarstvo. Poklepetali pa so tudi o vrsti vprašanj s področja zunanje politike in mednarodnih konfliktov.

Na tapeti so bile razmere v Belorusiji, Gorski Karabahu, celotni regiji podsaharske Afrike, vzhodnem Sredozemlju, Venezueli in še posebej o razmerah na področju človekovih pravic ter pridržanja državljanov in državljank EU ter Kanade na Kitajskem.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.