Naslovnica Svet & EU EU bo morala več narediti za pridelovalce hrane

EU bo morala več narediti za pridelovalce hrane

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska unija je pred dnevi odobrila tudi posebne krizne ukrepe za pomoč kmetom, akvakulturnemu gospodarstvu in ribičem, ki jih je prizadela pandemija koronavirusa. Kar naenkrat se je namreč izkazalo, kako pomembne so te skupine, če si želi EU zagotoviti večjo samozadostnost in se izogniti pomanjkanju hrane.

EU bo morala več narediti za pridelovalce hraneNe gre le za morske živali, tudi hidroponično gojenje zelenjave v rastlinjakih je povezano z akvakulturo (foto: pxhere.com)

 

Evropski parlament je na zadnjem plenarnem zasedanju odobril finančno pomoč ribičem, akvakulturnim podjetjem in kmetom. Vse te družbene skupine je izbruh pandemije močno prizadel. Ribiči in ‘akvakulturniki’ se od izbruha pandemije soočajo z logističnimi težavami že v pristaniščih, vključno s kmeti pa tudi z višjimi cenami prevoza in z omejitvami trgovanja s tretjimi državami. Poleg tega je med pandemijo nujno najprej misliti na varnost zaposlenih, s čemer je povezan tudi trenutno zelo močno omejen pretok delovne sile.

»Več nujnih ukrepov bo pomagalo sektorjem, med njimi razširjene možnosti državne pomoči in vpeljava pomoči preko Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, ki bo bolj prožen. Države članice bodo lahko nudile podporo ribičem ob začasni prekinitvi ribiških dejavnosti, akvakulturnim kmetom za začasno prekinitev ali zmanjšanje proizvodnje ter organizacijam proizvajalcev za začasno hranjenje ribiških in akvakulturnih izdelkov,« sporočajo s Parlamenta EU.

Velike težave utegnejo doleteti tudi proizvajalce hrane, ki se že soočajo s primanjkljajem delovne sile zaradi omejitve gibanja sezonskih delavcev. Sicer obstajajo ideje, da se sezonske delavce v kmetijstvu klasificira podobno kot delavce v zdravstvu, a je to najbrž odvisno predvsem posameznih držav članic EU. Čeprav zaradi pandemije marsikateri ne želi od doma, pa si drugi želijo delati in zaslužiti, a (vsaj zaenkrat) še ne smejo. 

Trenutno je torej skupna točka težav kmetijstva, ribištva in akvakulture predvsem ta, da se stroški proizvodnje večajo in bi se poslednično morale zvišati tudi cene. Vendar pa marsikje upada tudi povpraševanje, pa tudi cene goriva so rekordno nizke, zato bo trg v prihodnjih mesecih najbrž postal bolj nepredvidljiv.   

 

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.