Naslovnica Svet & EU EU bi rada sodelovala, Trump bi rad ukazoval

EU bi rada sodelovala, Trump bi rad ukazoval

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem ko so se ZDA pod vodstvom predsednika Donalda Trumpa že zapletle v trgovinske spore z Evropsko unijo in Kitajsko, v kratkem pa naj bi se še z Mehiko in Indijo (medtem ko še naprej veljajo sankcije proti Rusiji in Iranu), pa se v Evropi poskušamo držati mednarodnega prava in spodbujati globalno trgovsko sodelovanje. Tudi zato je skupna trgovinska politika EU danes še toliko bolj pomembna.

EU bi rada sodelovala Trump se raje krega Gospodarsko globalizacijo planeta Zemlje sta doslej zaznamovali vse intenzivnejša mednarodna trgovina in vedno večja soodvisnost svetovnih gospodarstev (foto: pxhere.com)

 

Skupna evropska trgovinska politika je tisto orodje, s katerim se lahko EU primerno odzove na izzive sodobnosti in potencial globalizacije spremeni v konkretne koristi. Prav tako je skupni nastop evropskih držav izjemno pomemben, saj je svetovna trgovina ‘igra velikih’, EU pa je velika, ko nastopa enotna. EU na svetovnem trgu ne deluje na podlagi različnih ločenih trgovinskih strategij posameznih držav članic, temveč združeno, zaradi česar ima v svetovni trgovini precej večjo veljavo. K temu precej pripomore tudi skupna valuta Evro (oz. Euro).

»Skupna trgovinska politika majhnim državam v EU omogoča bistveno večji vpliv v bilateralnih pogajanjih in v mednarodnih organizacijah (na primer v Svetovni trgovinski organizaciji), kot bi jo države sicer imele s svojimi ločenimi trgovinskimi politikami. Skupna trgovinska politika tudi omogoča več poslovnih priložnosti za evropska podjetja, saj omejuje ovire, kot so tarife in kvote ter zagotavlja pošteno konkurenčno okolje. Skupen nastop je ključnega pomena za evropsko gospodarstvo, saj vpliva na gospodarsko rast in zaposlovanje,« so pojasnili v Parlamentu EU.

Podatki so zgovorni: več kot 36 milijonov služb v EU je namreč odvisnih od izvoza izven Evropske unije, v povprečju pa vsaka milijarda izvoza izven EU podpira več kot 13.000 evropskih služb. Trgovinska politika EU pokriva trgovanje z izdelki in storitvami, neposredne tuje investicije, komercialne vidike osebne lastnine (npr. patente) in javno naročanje. Sestavljena je iz trgovinskih sporazumov s tretjimi državami (novi trgi in priložnosti za evropska podjetja), trgovinskih pravil (za zaščito pred nepošteno konkurenco) in članstva EU v Svetovni trgovinski organizaciji (kjer lahko sooblikuje mednarodna trgovinska pravila).

»Skupna trgovinska politika v izključni pristojnosti Evropske unije, kar pomeni, da EU v imenu držav članic sprejema trgovinske sporazume in oblikuje trgovinsko zakonodajo. Po Lizbonski pogodbi (2007) evropsko zakonodajo na področju trgovine in investicij oblikujeta Evropski parlament, ki zastopa interese ljudi, in Evropski svet, ki zastopa interese držav članic. Mednarodni trgovinski sporazumi lahko stopijo v veljavo le, ko jih z glasovanjem potrdi Evropski parlament,« so še dodali v sporočilu za javnost parlamenta EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.