Naslovnica Slovenija Eno jabolko na dan odžene bolezen stran

Eno jabolko na dan odžene bolezen stran

Avtor: Spletno Uredništvo

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so se pravkar lotili posebne promocije slovenskih proizvodov, h kateri bi morala najbrž pristopiti še Ministrstvo za zdravje ter Ministrstvo za gospodarski ravzoj in tehnologijo. Gre namreč za slovenska jabolka, pridelovalce, potrošnike in za zdravje vsedh Slovencev. Slovenska jabolka so zdrava in kakovostna, sezona obiranja pa se je pravkar pričela. 

Eno jabolko na dan odžene bolezen stranEno jabolko na dan odžene zdravnika stran, se v originalu glasi star italijanski pregovor, dejansko pa je mišljena bolezen (foto: Maria Lindsey/pexels.com)

 

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so se pravkar lotili posebne promocije slovenskih jabolk. Znano je, da ima naša država vrhunsko klimo in tudi primerno zemljo za pridelavo izjemno kakovostnih jabolk. Poleg tega se sadjarji trudijo, da bi bila jabolka pridelana na čim bolj naraven način in da bi bila njihova pot do potrošnika čim krajša, tako da v jabolku ostane več vitaminov, sočnosti in svežine.

»Jabolka so naravni vir sladkorjev, prehranskih vlaknin, pektina, koristnih mikroelementov, vitaminov in rastlinskih fenolov. Jabolka so tudi bogato skladišče mineralov, vitaminov in drugih življenjsko nujnih snovi. Vsebujejo vitamin A, vitamine skupine B (B1, B2, B3, B5 in B6) in vitamin C. Med rudninskimi snovmi je v jabolku največ kalija, ki mu sledijo natrij, kalcij, magnezij, železo, baker, mangan, fosfor, bor, silicij in jod,« pravijo na MKGP.

Sicer so se tem posegli v resor Ministrstva za zdravje, a to ni tako pomembno. Pomembno je,da so jabolka tudi vir različnih antioksidantov, zlasti fenolnih spojin, karotenoidov in flavonoidov, največ vitamina C in ostalih koristnih snovi pa je v lupini (oz. olupku). MKGP je še spomnilo na pomen starih avtohtonih slovenskih sort jabolk (beličnik, bobovec, boskopski kosmač, carjevič) in da preko ukrepov ‘Programa razvoja podeželja’ spodbuja saditev travniških sadovnjakov.

Poleg tega so za ljubiteljske sadjarje na trgu dostopne sadike starih slovenskih sort jabolk – predvsem za tiste, ki imajo nostalgijo po starih aromah, okusih, barvah in različnih oblikah plodov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.