Naslovnica Svet & EU V ospredju nove varnostne strategije EU je kibernetski kriminal

V ospredju nove varnostne strategije EU je kibernetski kriminal

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je pred svojimi poletnimi počitnicami predstavila novo ‘Strategijo EU za varnostno unijo za obdobje 2020–2025’. V njej je presenetljivo veliko prostora namenjeno kibernetskemu kriminalu, čeprav so za prebivalstvo EU fizične grožnje, kot so terorizem, organizirani kriminal, nedovoljene droge in trgovina z ljudmi, zagotovo precej bolj nevarne od računalniških vdorov.  

V ospredju nove varnostne strategije EU je kibernetski kriminalProtiteroristična vaja (foto: U.S. Air Force photo/Chief Master Sgt. Gary Emery)

 

Evropska komisija je pred poletnim premorom predstavila novo ‘Strategijo EU za varnostno unijo za obdobje 2020–2025′. V njej so navedeni cilji strategije, prednostna področja in vse evropske strukture, ki lahko uspešno sodelujejo pri izvajanju strategije. Glede slednjega so avtorji najprej omenili krepitev mandata ‘Europola’ in možnost vzpostavitve evropskega inovacijskega vozlišča za notranjo varnost.

Načrtujejo tudi razvoj ‘Eurojusta’ za boljše povezovanje pravosodnih organov in organov kazenskega pregona ter povečanje sodelovanja z ‘Interpolom’. Predvidevajo še uzakonitev novih pravil EU za zaščito in odpornost kritične infrastrukture, tako fizične, kot tudi digitalne (javni prostori, varnost omrežij in informacijskih sistemov…). Glede že obstoječih predpisov EU za boj proti kibernetski kriminaliteti pa bodo preverili, ali res vse deluje, kot bi moralo.

»Poudarek na ukrepih proti kraji identitete in preprečevanju hibridnih groženj, katerih cilj je oslabiti socialno kohezijo in omajati zaupanje v institucije. Okrepitev zmogljivosti organov kazenskega pregona pri digitalnih preiskavah,« so pri Evropski komisiji navedli še dve pomembni točki strategije. Vseeno pa so fizične grožnje prebivalcem EU najbrž precej nevarnejše od kibernetskih, enako kot so morilci precej bolj nevarni od tatov.

Sicer nova strategija glede terorizma predvideva boj proti radikalizaciji in večje sodelovanje z državami, ki niso članice EU. Pravkar so predstavili tudi novo agendo EU za boj proti drogam in nov akcijski načrt EU za boj proti nedovoljeni trgovini s strelnim orožjem, agenda za boj proti organiziranemu kriminalu, vključno s trgovino z ljudmi, pa bo predvidoma pripravljena šele naslednje leto.

Baje se pripravlja se tudi nov akcijski načrt EU za boj proti tihotapljenju migrantov, a bo zaradi znane počasnosti procedur verjetno večina migrantov pravočasno prispela v EU, še preden bo načrt postal operativen.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.