Naslovnica Gospodarstvo Slovenske ustanove so bile uspešne na razpisu EU Interreg ADRION

Slovenske ustanove so bile uspešne na razpisu EU Interreg ADRION

Avtor: Spletno Uredništvo

V okviru 3. zapisa programa EU Interreg ADRION je bilo konec julija potrjenih pet od trinajstih prijavljenih strateških gospodarskih projektov, katerih skupna vrednost je 13,6 milijona evrov. Med izbranimi projekti sta tudi dva slovenska, pri tretjem pa državni organ Republike Slovenije sodeluje kot partner.

Slovenske ustanove so bile uspešne na razpisu EU Interreg ADRIONZnanstevno-raziskovalno središče Koper in Univerza v Ljubljani sta vodilna partnerja dveh gospodarskih projektov s socialnim predznakom (foto: gov.si)

 

V okviru 3. razpisa programa Evropske unije Interreg ADRION (Adriatic – Ioninan, oz. Jadransko –jonska regija) je bilo konec julija potrjenih pet od trinajstih prijavljenih strateških projektov. Njihova skupna vrednost je 13,6 milijona evrov, od česar bo EU sama prispevala 11,6 milijona evrov. Znanstveno-raziskovalno središče Koper in Univerza v Ljubljani sta se posvetila sklopu, ki je namenjen socialni problematiki, Uprava RS za pomorstvo pa sodeluje v projektu ‘EUREKA’, kateri poteka v okviru prometnega sklopa, imenovanega ‘povezana regija’.

Projekt ‘REINSER’ (Ekonomska integracija beguncev s pomočjo socialnega podjetništva) bo potekal pod okriljem Znanstveno-raziskovalnega središča Koper in bo vzpostavil mrežo za spodbujanje sodelovanja beguncev v sektorju socialnega podjetništva, s čemer bo podpiral njihovo vključitev na trg dela. Mreža bo delovala predvsem na spodbujanju in krepitvi družbenih inovacij, olajšala razvoj javnih politik v zvezi z ekonomsko integracijo in podprla dostop beguncev do ekonomske integracije. Glavni cilj projekta je povečati priložnosti beguncev, da aktivno prispevajo k gospodarskemu razvoju držav gostiteljic.

Projekt Univerze v Ljubljani ‘SI4CARE’ (Socialna inovacija za integrirano zdravstveno oskrbo staranja prebivalstva v ADRION regiji) pa je posvečen reševanju težav zdravstvene industrije. Slednja namreč na območju držav Jadransko-jonske makroregije iz državnih proračunov dobi od 3 do 9 odstotkov sredstev BDP, kar povzroča razlike in neenakosti. Projekt bo združil lokalne, regionalne in nacionalne interesne skupine, ki bodo oblikovali skupne inovativne pristope za storitve in upravljanje, namenjen pa bo predvsem starejšemu prebivalstvu.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.