Naslovnica Slovenija Drastičen upad nepremičninskih poslov v Sloveniji

Drastičen upad nepremičninskih poslov v Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo

Geodetska uprava Republike Slovenije in Ministrstvo za okolje in prostor sta objavila uvodne podatke o slovenskem nepremičninskem trgu, oziroma o tem, kaj se je na trgu dogajalo v prvem polletju letošnjega leta. Poleg tega sta pripravila tudi poročilo o nepremičninskih nakupih tujcev za leta 2017, 2018 in 2019.

 Drastičen upad nepremičninskih poslov v SlovenijiV zadnjih treh letih so tujci največ slovenskih nepremičnin nakupili v občinah Bovec in Sežana (foto: Tija Monto/ commons.wikimedia.org)

 

Geodetska uprava Republike Slovenije ter Ministrstvo za okolje in prostor sta oznanila, da je bilo v prvi polovici letošnjega leta evidentiranih okoli 10.800 sklenjenih kupoprodajnih pogodb za nepremičnine. Skupna vrednost teh pogodb je znašala nekaj manj kot 770 milijonov evrov. V primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta se je tako število sklenjenih kupoprodajnih poslov znižalo za 40 %, njihova skupna vrednost pa za 45 %.

»Letos je pandemija Covid-19 za nekaj časa praktično zaustavila sklepanje poslov na slovenskem nepremičninskem trgu. Zato se je geodetska uprava odločila, da objavi trenutno razpoložljive preliminarne podatke o vplivu epidemije na promet z nepremičninami, čeprav dobršen del sklenjenih nepremičninskih poslov za prvo polletje še ni evidentiran in obdelan za podrobnejše tržne analize,« so zapisali na gov. si. Končni podatki bodo objavljeni šele oktobra.

Iz pravkar objavljenega ‘Poročilo o nepremičninskih nakupih tujcev za leta 2017 – 2019‘ pa izhaja, da je bil delež tujih nakupov in prodaj stanovanjskih nepremičnin v tem obdobju v Sloveniji konstanten. V obdobju od leta 2017 do 2019 so bili med prvimi petimi najpogostejšimi tujimi kupci stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji državljani Avstrije, Italije, Hrvaške, Nemčije in Srbije. Zanimiv je tudi podatek, da so tujci v teh treh letih v Sloveniji kupili le malenkost več stanovanjskih nepremičnin, kot pa so jih prodali.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.