Naslovnica Slovenija Dragi Miro, če bi nas poslušal…

Dragi Miro, če bi nas poslušal…

Avtor: Spletno Uredništvo

Potem, ko je po odločitvi vrhovnega sodišča o ponovitvi referenduma za drugi tir odstopil predsednik vlade Miro Cerar, se v državi vrstijo različne reakcije. Bistvo zgodbe je to, da je ključen razvojni projekt za Slovenijo dobil zelo močan udarec, vendar ne zaradi odločitve sodišč, ampak zaradi nesposobnih državnih uradnikov, ki prvega referenduma niso uspeli izpeljati v skladu z vsemi pravnimi normami. To nesposobnost je Cerarju očital celo vrh koalicijske stranke Desus, zato ni čudno, da so bili nasprotniki vladne politike še precej bolj ostri.

cerar bye byeDosedanjega predsednika vlade RS Mira Cerarja je včeraj dokončno povozil drugi tir (foto: flickr.com/Raul Mee).

Bivši predsednik vlade RS Miro Cerar je danes obiskal predsednika države Boruta Pahorja, ki se bo odločil, ali bodo po padcu vlade naslednje parlamentarne volitve ponovno predčasne. Če volitve ne bodo predčasne, ampak redne, se zdi najverjetnejši datum zanje 10. junij. Odstop Cerarja je vsekakor velika zmaga za vso sfero civilne družbe, ki se je zadnja leta bojavala za transparentsnost projekta ‘Drugi tir’. 

Še posebej ostro so se odzvali ‘Tvoji atentatorji Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper’, kot so se podpisali pod daljšim javnim pismom. Slednjega so primarno naslovili na Dr. Mira Cerarja, a (poleg drugih) tudi na na Ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, državnega sekretarja na Ministrstvu za infrastrukturo Jureta Lebena, Direktorja direkcije za infrastrukturo (DRSI) Damirja Topolka, Direktorja 2TDK Metoda Dragonjo, na predsednika Državnega zbora Milana Brgleza ter na poslanske skupine Državnega Zbora RS. ‘Atentatorji’ so zapisali: 

“Dragi Miro, če bi nas poslušal, bi že zdavnaj dal čelado na glavo, si obul škornje, nataknil rokavice, zasadil prvo lopato nekje pri Kopru ali na Črnem Kalu in se ponosno sončil na vseh naslovnicah. Če bi nas poslušal, bi po trasi drugega tira, mogoče tudi dveh drugih tirov, že orali bagerji. Če bi nas poslušal, Luka Koper ne bi grozilo, da ji bodo veliko posla speljali Italijani, ker Avstrija pospešeno gradi 9 milijard težak projekt železniške povezave do italijanskih severnojadranskih pristanišč, tudi do nam sosednjega in s tem konkurenčnega Trsta.

Prehiteli nas bodo zaradi tvojega mencanja, zaradi prvega in zdaj še drugega referenduma ter zaradi tvojega odstopa. Kaj to pomeni za Slovenijo, se ve, adijo visoki dobički, adijo milijoni za državni proračun, od katerih dobivaš plačo tudi ti in tvoji sodelavci, ki so pomagali skuhati to čorbo. Če bi nas poslušal, ne bi umotvoril zakona, kot ga ni nihče za nobeno tako državno naložbo. Če bi nas poslušal, ne bi vabil Madžarov, si ne bi premišljeval med javno-zasebnim in javno-javnim partnerstvom (kakšna nebuloza je šele to!), ne bi motovilil s skorupcalom, ki sliši na ime 2TDK in ne bi tja pošiljal Dragonje, ki se je “proslavil” z zavajanjem javnosti o finančnem poslovanju Luke Koper, podjetja v večinski lasti državljanov.

Če bi nas poslušal, bi po koprskem Jazbecu v kletko zaprl tudi ne-ministra Gašperšiča, v svojih vrstah pa bi obdržal tudi katerega od obalnih poslancev, ki so te zapustili zaradi blokade poleti 2016 in igric okrog drugega tira. Ne bi se zgodila sramota o excelovi “napaki” pri ceni za maketo drugega tira, referendum ne bi padel, ker ga niti ne bi bilo. Tako pa si zakuhal stroške še za enega! Če bi nas poslušal in odgovoril na sedem vprašanj, ki ti jih je javno zastavil luški Svet delavcev ob blokadi pristanišča, bi uvidel prežeče pasti in se izognil vsem kolobocijam v nadaljevanju.

Ampak raje si ostal obkrožen z neiskrenimi, zlonamernimi in nesposobnimi ljudmi, namesto da bi poslušal delavce in ljudstvo. In raje si se strinjal s predsednikom parlamenta in tvojim kolegom Brglezom, ki nas je zmerjal z atentatorji, in raje si grozil, da ne boš dovolil, da delavci vodijo podjetja. Bili smo tvoji nesojeni najboljši in edini iskreni svetovalci, z lahkoto bi nas vzel v službo in bi ti zdaj predvolilne ankete gladko kazale na drugi mandat, bil bi prvi po Drnovšku, ki bi mu to uspelo. Ne bi ti bilo potrebno sklepati nekih čudnih zavezništev in kompromisov, iz katerih pa bo težko kaj, ker greš najverjetneje v zgodovino.

Kar je edino prav, če ne zmoreš toliko poguma, da bi kljub padcu referenduma vztrajal kot pokončen mož in s tem dokazal, da stojiš za svojimi dejanji, tako pa si namesto iskanja rešitev, pred kamerami zajamral tudi ti. Sicer pa, če ne znaš niti makete (a je komu sploh jasno, čemu je služila) narediti kot je treba, ni šans, da bi spravil skupaj drugi tir. Aja, itak smo ti rekli, da ne tikaj naše Luke!” 

Sicer je vsa zgodba o referendumu, kot tudi tista o ‘zlati’ maketi najbrž le zrcalni odsev sodobne slovenske družbe. Skupina ljudi, ki je v državni službi zaradi svojih sorodnikov, prijateljev ali stankarske pripadnosti, ne pa zaradi svojih dejanskih sposobnosti, je glede referenduma in tudi glede makete slabo opravila svoje delo, saj ga bolje najbrž niti ne zna.

Tudi, če v ozadju ni bilo korupcije (vsaj doslej je pristojni organi niso zanali), so se v kritičnem delu javnosti vseskozi pojavljali sumi, da gre pri projektu drugi tir za napihovanje vrednosti s ciljem, da bi posamezniki od tega imeli večji dobček. Naj spomnemo, da je Cerarjeva vlada ocenila vrednost projekta drugi tir na preko 1,2 milijardi evrov, neodvisni strokovnjaki pa so jo ocenili na okrog 850 milijonov evrov.

Ker se je glede vsebine zakona o drugem tiru zatikalo že v slovenskem parlamentu, je Cerarjeva vlada narodu vsilila svoj čudno zastavljeni referendum. Nazadnje je referendum tudi dobila, a se je ta zmaga po odločitvi vrhovnega sodišča, ki je potrdilo menje ustavnega sodišča, včeraj spremenila v velik poraz.   

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.