Naslovnica Gospodarstvo Potujoča promocija uporabe lesa se je ustavila v Mariboru

Potujoča promocija uporabe lesa se je ustavila v Mariboru

Avtor: Spletno Uredništvo

Direktorat za lesarstvo je že 12. leto zapored skupaj z javno agencijo SPIRIT Slovenija in Društvom za zaščito lesa Slovenije pripravil razstavo ‘Čar lesa’. Gre za razstavo izdelkov iz lesa, prek katere se promovira večja gospodarska predelava in sodobna uporaba lesa.

Potujoča promocija uporabe lesa se je ustavila v MariboruPrvo prizorišče letošnje razstave je bilo v ljubljanskem Cankarejevem domu (foto: carlesa.si)

 

Že 12. po vrsti razstava razstava ‘Čar lesa’ se je letos iz Cankarjevega doma najprej selila v Arboretum Volčji Potok, nato v avlo Rektorata Univerze na Primorskem (UP) v Kopru, pa v Slovensko narodno gledališče v Novi Gorica in nazadnje v prostore Tehniške fakultete Univerze Maribor (UM). Tu bo na ogled vsaj do konca meseca, je zaradi pravkar sprejetih ukrepov proti širitvi koronavirusa postala internega značaja.

Trenutno si jo lahko ogledajo le študenti in zaposleni na UM. Promocija uporabe lesa je pomembna, saj je les slovenska strateška surovina in ga lahko z malo energije predelamo v izdelke z visoko dodano vrednostjo. »Slovenija lahko konkurira na globalnem evropskem in svetovnem trgu z gospodarstvom, ki temelji na lastnih surovinskih danosti in zmanjšuje surovinsko in energetsko odvisnost od drugih držav.

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo smo prepoznali les kot ključno surovino in ga umestili tudi v slovensko industrijsko strategijo 2021-2030, kar bo zagotovo omogočilo večjo predelavo in uporabo lesa,« so sporočili z Direktorata za lesarstvo, ki sodi pod Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). Ozaveščanje potrošnikov o uporabnosti lesa bo spodbudilo povpraševanje in posledično tudi predelavo lesa.

»Na področjih, bogatih z gozdom, bomo vzpostavili centre predelave lesa, kjer bo predelava surovine potekala tam, kjer nastaja. S tem bomo na podeželju ustvarili delovna mesta ter oživeli lokalno gospodarstvo, kar bi omogočilo decentralizacijo gospodarstva ter razvoj regij. Les je opredeljen kot nacionalna strateška surovina, omogoča pa tudi trajnostni razvoj in prehod v nizkoogljično družbo,« so še spomnili na MGRT.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.