Naslovnica Slovenija Covid 19 očitno negativno vpliva tudi na zdravo pamet

Covid 19 očitno negativno vpliva tudi na zdravo pamet

Avtor: Spletno Uredništvo

Ena od stvari, ki si jih bomo tudi v Sloveniji dobro zapomnili glede pandemije koronavirusa, so pogosta razhajanja glede informacij, ki prihajajo s strani različnih državnih organov. Druga pa je obnašanje politikov, ki so jih že večkrat zalotili pri očitnih kršitvah predpisov. Zmedenost in jeza državljanov sta tudi zato iz dneva v dan večji. 

 Covid 19 očitno negativno vpliva tudi na zdravo pamet

Tako naj bi po veljavnih predpisih izgledali sestanki in podobne aktivnosti v zaprtih prostorih (foto: gov.si)

 

Medtem ko je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) včeraj poročal o četrtkovem rekordnem številu okužb (192), ki so jih v enem samem dnevu zabeležili na območju Slovenije, kar je nedvomno vzrok za precejšnjo skrb, pa je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZS) poročalo, da bo pouk še naprej potekal kot običajno. To na MIZS utemeljujejo s številkami, po katerih je med zaposlenimi v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah skupno 66 okuženih, v karantenah pa je trenutno 131 ljudi.

Med šolarji so okuženi so le 3 otroci, ki obiskujejo vrtec, 41 je okuženih osnovnošolcev in 25 srednješolcev. Preventivno pa je po vse državi v karanteni 20 otrok iz vrtcev, 166 osnovnošolcev in 68 srednješolcev. Po teh spodatkih je torej stanje v šolskih ustanovah kar dobro. Prav nasporotno pa je izjemno zaskrbljujoče, da je vodja vladne svetovalne skupine Bojana Beović istega dne slovenskim medijem (sicer z drugimi besedami) priznala, da strokovnjaki trenutno sploh ne vedo, kako se okužba širi po državi.

En državni organ torej pravi eno, drugi državni organ pa drugo, do podobnih razhaja pa prihaja tudi na vseh nižjih nivojih. Tako je na primer najbolj banalen primer, ko je ponekod razpisana preventivna zdravstvena varnostna razdalja med osebami 1,5 metra, drugje pa je ta razdalja 2 metra. Da bi bili zmedenost in jeza državljanov Republike Slovenije še večji, pa so poskrbeli tudi slovenski politiki, ki so jih že večkrat zalotili pri očitnih kršitvah (lastnih) predpisov.

Najbolj odmevna primera sta se zgodila pri maši ob prazniku Marijinega vnebovzetja na Brezjah in na nedavni svečani prireditvi Olimpijskega komiteja Slovenije, po kateri je v karanteni pristala tudi ministrica za Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Kredibilnost vseh državnih organov zaradi takšnega neodgovornega ravnanja nezadržno pada in ljudje enostavno ne verjamejo nikomur več.

V teh stresnih časih bi najbrž prav vsi potrebovali malo večjo dozo zdrave pameti, a se zdi, da Covid 19 pogosto negativno vpliva prav na možganske procese.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.