Naslovnica Magazin Izmenjava izkušenj glede digitalne preobrazbe

Izmenjava izkušenj glede digitalne preobrazbe

Avtor: Spletno Uredništvo

Nemčija, Portugalska in Slovenija so ob robu 75. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov skupaj pripravile skupni dogodek z naslovom ‘Digitalne družbe: osredotočene na človeka ter na zaupanje in vrednote kot temelje za digitalno preobrazbo’.

Izmenjava izkušenj glede digitalne preobrazbe

Dr. Polonca Blaznik, direktorica Urada za informacijsko družbo MJU, med video-sestankom (foto: MJU)

 

Primarni cilj tega spletnega dogodka, ki so ga skupaj organizirale tri države, katere predsedujejo Svetu EU, je bil povezovalne narave. Organizatorji so namreč želeli povezati različne vlade, regionalne organizacije, razvojne partnerje, subjekte Združenih narodov, predsedstvo Sveta EU, Evropsko komisijo, zasebni sektor in tudi akademsko skupnost. Gre za relacije med digitalizacijo, koronavirusom, podneboje oz. okoljem, prihodnostjo in socialo.

Dogodek so v prepoznavnem jezikovnem slogu javne uprave poimenovali zelo na dolgo in sicer ‘Digitalne družbe: osredotočene na človeka ter na zaupanje in vrednote kot temelje za digitalno preobrazbo’. »Digitalna preobrazba ustvarja nove priložnosti za aktivno vključevanje vseh članov družbe. Kljub temu pa na poti digitalne preobrazbe ne moremo prezreti globalnih izzivov: podnebnih sprememb, zdravstvene krize, naraščajočo neenakost….,« so pojasnili na spletnem mestu gov.si.

Sicer EU že nekaj časa intenzivno spodbuja digitalizacijo ter jo obenem povezuje s spoštovanjem temeljnih demokratičnih pravic in etičnih vrednot. Slovenijo je na tem video-dogodku zastopala Dr. Polonca Blaznik iz Ministrstva za javno upravo (MJU), ki se je najprej dotaknila pomena digitalnih veščin za socialno vključenost, potem pa je poudarila nujo po novih in takojšnjih ukrepih v povezavi s pandemijo koronavorusa.

Poleg očitnega dejstva, da se moramo vsi prilagoditi novim načinom komunikacije in dela, je še dodala, kako je globalno dogajanje po izbruhu okužbe s Covidom 19 pokazalo, da pomanjkanje digitalnih veščin poglablja digitalni razkorak med različnimi družbenimi skupinami. Zato je kot pozitivni slovenski izkušnji ocenila programe vseživljenjskega učenja državljanov in projekte medgeneracijskega sodelovanja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.