Naslovnica Svet & EU Cirkusa, imenovanega Brexit, pravzaprav še ni konec

Cirkusa, imenovanega Brexit, pravzaprav še ni konec

Avtor: Spletno Uredništvo

Izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije je minil v znamenju zapletov, odlogov in dolgotrajnih pogajanj. Če pa je kdo pomislil, da se je zgodba končala 31. januarja letos, se je močno uštel. Sedaj se namreč zapleta pri oblikovanju novega ekonomskega sporazuma med ZK in EU. Brexita tako pravzaprav še spoh ni konec in ga ne bo vsaj do tedaj, dokler novi sporazumi ne bodo stopili v veljavo.

Cirkusa imenovanega Brexit pravzaprav še ni konecRibištvo bo eno od ključnih področij glede vzpostavitve korektnih dnosov med ZK in EU (foto: publicdomainpictures.net)

 

Brexit se je začel z referendumom o izstopu iz Evropske unije (EU), ki je bil v Združenem kraljestvu (ZK) na vrsti junija leta 2016. Vsi pravno-formalni postopki so se po številnih komplikacijah, ki se jih ne bi sramovala prav nobena telenovela, z enoletno zamudo zaključili šele 31. januarja letos. A se s tem zgodba še ni končala, saj bi EU in ZK po ločitvi morala podpisati tudi nove sporazume o sodelovanju.

Seveda so se tudi nova pogajanja hitro zapletla, o čemer se je te dni seznanil tudi Parlament EU. Med junijskim plenarnim zasedanjem so poslanci z glasovanjem podprli aktivnosti in stališča pogajalca EU Michela Barnierja. »Parlament je sprejel resolucijo, v kateri ostro kritizira pristop britanske vlade k pogajanjem med EU in Združenim kraljestvom. Poslanke in poslanci obžalujejo, da po štirih krogih pogajanj ni bil dosežen nikakršen napredek in da so razhajanja še vedno precejšnja.

Kot je navedeno v resoluciji, so selektivno izbiranje zgolj nekaterih politik in pritiski za pridobitev dostopa do enotnega trga po Brexitu za EU nesprejemljivi. Poslanke in poslanci so zaskrbljeni, saj se britanska vlada želi pogajati samo o področjih, ki so v interesu Združenega kraljestva,« so pojasnili s Parlamenta EU. Evro-parlamentarci so še spomnili ZK, da mora izpolniti svoje zaveze iz politične deklaracije, ki jo je podpisal predsednik britanske vlade Boris Johnson, ratificirala pa sta jo tako EU kot Združeno kraljestvo.

Predvsem pa so poudarili, da Parlamenta EU ne bo potrdil nobenega novega ekonomskega sporazuma z ZK, če britanska vlada ne bo pristala na enaka skupna pravila in standarde na področjih, kot so varstvo okolja, delovni standardi in državna pomoč. Prav tako pa Parlament posebej zahteva sklenitev zadovoljivega sporazuma o ribištvu. Ker se prehodno obdobje se izteče 31. decembra 2020, bi morali obe strani najkasneje oktobra uskladiti besedila novih sporazumov.

Te skupne tekste bi namreč morala zatem ratificirati tudi parlamenta EU in ZK, če pa bi se strani dogovorili za tako imenovani mešani sporazum, pa še nacionalni parlamenti vseh držav članic EU. Če pomislimo, da so kmalu na vrsti poletne parlamentarne počitnice, postane jasno, da pogajanja (oziroma pogajalce) že kar lepo priganja čas. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.