Naslovnica Svet & EU Če je že v juniju peklensko, kako vroče bo šele julija

Če je že v juniju peklensko, kako vroče bo šele julija

Avtor: Spletno Uredništvo

Danes in jutri naj bi marsikje po Evropi temperature presegle dosedanje rekorde, ali pa se jim vsaj približale. Presenetljivo najhujši vročinski udar pričakujejo v Nemčiji, kjer naj bi se temperature povzpele do 40 °C. V Sloveniji bo najtopleje jutri, ko bo povsod nad 32 °C, na Goriškem pa naj bi termometri pokazali do 38 °C.

Če je že v juniju peklensko kako vroče bo šele julijaNekateri se tudi v najhujši vročini dobro znajdejo, drugi pa jo prenašajo precej težje (foto: maxpixel.net)

 

Vročinski val je tokrat najhuje prizadel Nemčijo, čeprav tudi drugje po Evropi ni prav veliko bolje, oziroma hladneje. V Berlinu in na Palmi de Mallorci so danes izmerili 37 stopinj Celzija, v Podgorici 36 °C, po 35 stopinj pa v Toulouseju, Pragi, Tirani, Baru, Trstu in Zakintosu. Mimogrede, najbolj vroče je bilo danes v Damasku, kjer je po podatkih Agencije Republike Slovenije (ARSO) za obveščanje kar 42 °C. Zaskrbljenost med ljudmi narašča, saj se doslej še ni zgodilo, da bi se temperature povzpele tako visoko že v mesecu juniju.

»Kaj bo šele julija, ki je običajno najbolj vroč mesec«, se sedaj sprašujejo po vseh koncih Evrope. Poleg tega pa se zaradi vročinskega vala danes in jutri marsikje obetajo močnejše nevihte, kar običajno prinese točo, orkanske vetrove ali poplave. Najbrž ni potrebno posebej poudarjati, da glede segrevanja ozračja marsikatera izmišljena teorija zarote že postaja kruta, vsakdanja resnica. Največji pesimisti opozarjajo, da je morda celo že prepozno in da je globalno naraščanja temperatur proces, ki se ga ne da več zaustaviti.

Sicer je bilo v Sloveniji danes ob 14.30 najbolj vroče na Slovenski obali in v okolici Nove Gorice, kjer so izmerili 36 °C. Jutri pa naj bi bilo še malce ‘topleje’. Živo srebro v termometrih se bo praktično povsod povzpelo nad 32 °C, ponekod na Goriškem pa naj bi se ozračje segrelo tudi do 38 °C. Na srečo bo tokrat toplotni val kratkotrajen, saj naj bi se že v petek malce ohladilo. Upajmo. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.