Naslovnica Trendi Za program so poskrbeli, potrebujete le še kavč

Za program so poskrbeli, potrebujete le še kavč

Avtor: Spletno Uredništvo

RTV Slovenija je za v televizijske gledalce pripravila celo vrsto zanimivih dokumentarnih filmov, ki trenutno kar kličejo k počitku na kavču s prižgano klimatsko napravo in s kozarcem hladne pijače na dosegu roke. Izbrani tuji dokumentarci bodo govorili o človeštvu, zgodovini, naravi, Hitlerju in Woodstocku, vrstili pa se bodo vse do konca leta.

Za program so poskrbeli potrebujete le še kavčWill Smith se je tokrat odlično znašel v vlogi vodiča po nenavadnem planetu – Zemlji (foto: RTV SLO)

 

Program Televizije Slovenija bodo v drugem delu leta popestrili kakovostni tuji dokumentarni filmi in serije. Premierno bodo predvajani izbrani dokumentarci, ki prikazujejo življenje na planetu Zemlja (in bližnji okolici) z vseh zornih kotov. Julijski spored bodo obogatili prvi posnetki Lune, ki so nastali pred natanko 50 leti. Ameriški astronavt Neil Armstrong se je namreč 20. julija 1969 kot prvi človek sprehodil po površju Lune.

»Takratno zazrtost v vesolje bo predstavila očarljiva zgodba moža, enega izmed sto tisočih, ki so na vrhuncu hladne vojne kupili vozovnico in postali čakajoči člani Pan Amovega kluba prvih turističnih potnikov na Mesec. Vozovnica za Luno, češko-nemška dokumentarna oddaja, bo premierno na sporedu 2. julija ob 20. uri na TV SLO 1,« so pojasnili v sporočilu za javnost RTV SLO in opozorili še na tretjo serijo o človeku in vesolju – serijo o vesoljski tekmi. Slednjo so Američani in Sovjeti začeli konec 50. let prejšnjega stoletja.

Francoska dokumentarna serija v dveh delih ‘Spopad za Luno’ bo sporedu 9. in 16. julija ob 20. uri na TV SLO 1. Čas pred petimi desetletji je bil prelomen tudi na Zemlji, saj so ga zaznamovali študentski upori in vojna v Vietnamu. Potem je prišel Woodstock, oz. »Trije dnevi miru in ljubezni«, kot je pisalo na letakih. Znamenitega koncerta, ki je nepričakovano močno zaznamoval iztekajoče se desetletje, se bodo spomnili 17. avgusta ob 20. uri na TV SLO.

Po ljubezni in miru pa se bodo tudi na TV Slovenija posvetili tistemu, kar človeštvu očitno uspeva najbolje – vojni in zločinom. Štiridelna dokumentarna serija bo podrobno orisala Adolfa Hitlerja in vsakodnevno življenje v takratni Evropi, ponudila pa bo ogromno doslej še nikoli objavljenih posnetkov. Nemško dokumentarno serijo ‘Kronika Hitlerjevega življenja – kako se rodi diktator’ bo na sporedu 20. in 27. avgusta ter 3. in 10. septembra ob 20. uri na TV SLO 1.

V novembru in decembru se na prvem programu RTV SLO 1 obetata še dokumentarca. Prvi bo posvečen 30. obletnici padca berlinskega zidu in sicer gre za nemško dokumentarno oddajo ‘Odštevanje do leta 1989: padec berlinskega zidu’. Drugi pa bo posvečen 40. obletnici sovjetske invazije na Afganistan. Francoska dokumentarna oddaja ‘Afganistan, 1979 – vojna, ki je spremenila svet’.

Za konec pa so na RTV SLO prihranili oddaje o sodobnem življenju na planetu Zemlja. Čudoviti posnetki britanske dokumentarne serije Urbana divjina bodo premierno na sporedu 22. in 29. avgusta ter 5. septembra ob 20. uri na TV SLO 2, jeseni pa prihaja britansko–ameriška dokumentarna serija o planetu Zemlji z naslovom ‘Res čuden kamen’. Gledalce bo skozi serijo oddaj popeljal nihče drug kot slavni holivudski igralec Will Smith.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.