Naslovnica Slovenija Čar lesa letos poudarja trajnostni vidik

Čar lesa letos poudarja trajnostni vidik

Avtor: Spletno Uredništvo

V Cankarjevem domu ta teden poteka 12. razstava ‘Čar lesa’, katere osnovni cilj je ozaveščanje o trajnostnem vidiku rabe tega naravnega produkta. Poleg tega pa gre tudi za promocijo predelave in uporabe izdelkov iz lesa.

Čar lesa letos poudarja trajnostni vidikRazstava Čar lesa, ki vsako leto očara obiskovalce, bo v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma na ogled do torka, 8. septembra (foto: carlesa.si)

 

Na letošnji, že dvanajsti po vrsti razstavi ‘Čar lesa‘ je prisotnih več kot 30 razstavljavcev, ki nudijo vpogled na zelo raznovrstne načine rabe in oblikovanja lesa. Med razstavljenimi eksponati so namreč tako različni artikli, kot so pohištvo, igrače in celo obleke. Dr. Franc Pohleven, predsednik organizacijskega odbora razstave, je ob otvoritvi poudaril nujo, da se proti podnebnim spremembam borimo tudi z večjo uporabo lesa.

Leseni izdelki naj bi v bližnji prihodnosti v precej večji meri nadomeščali plastične, kot se to dogaja danes. Okoljevarstveni pristop na sedanji razstavi pa so poudarili tako, da so razstavne eksponate enotno označili z imenom proizvajalca, vrsto uporabljenega lesa, s QR kodo in z dodatnimi tehničnimi podatki, predvsem pa z oceno, za koliko se je ob izdelavi artikla znižala količina CO2 v zraku.

Z Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MKGP) so ob tej priložnosti napovedali, da načrtujejo do leta 2030 povečati domačo predelavo hlodovine na 3 milijone m3, število zaposlenih v lesni industriji na 20.000 ter prodajno realizacijo na 2,5 milijarde evrov. Z Direktorata za lesarstvo pa so spomnili na razpis ‘Spodbude za razvoj in uvajanje novih produktov v lesarstvu’, v vrednosti 6,2 milijonov evrov.

Na Direktoratu za prihodnje desetletje v okviru iniciative ‘React EU’ predvidevajo investiranje dodatnih sredstev za dvig kompetenc v lesnopredelovalni panogi ter številne podobne spodbude za razvoj in uvajanje novih lesnih produktov. »Spodbujanje trajnostne, lesene gradnje je poudaril tudi z vidika zmanjševanja CO2 v ozračju, saj bi s predelavo lesa v Sloveniji lahko zmanjšali emisije tudi do 12 milijonov ton letno,« pravijo na MKGP.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.