Naslovnica Svet & EU Beloruska opozicija je bila kar dvakrat nominirana za nagrado Saharova

Beloruska opozicija je bila kar dvakrat nominirana za nagrado Saharova

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Evropskega parlamenta so oznanili imena letošnjih nominirancev za nagrado Saharova. Gre za počastitev tistih, ki so v minulem letu najbolj izstopali v boju za spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. 

Beloruska opozicija je bila kar dvakrat nominirana za nagrado SaharovaLani je nagrado Saharova za leto 2018 prejel Ilham Tohti, borec za pravice ujgurske manjšine na Kitajskem, nagrado pa je prevzela njegova hči (foto: europarl.europa.eu)

 

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado Saharova tistim posameznikom in organizacijam, ki so največ storili za človekove pravice in temeljne svoboščine v preteklem letu. Nagrada se imenuje po ruskem fiziku Andrej Dimitrijevič Saharovu (1921-1989) , ki je potem, ko je zgradil prvo rusko vodikovo bombo, prav zaradi strahu pred morebitnimi posledicami uporabe te bombe postal disident in kasneje prejel tudi Nobelovo nagrado za mir (leta 1975). Lani je na primer nagrado Saharova za leto 2018 prejel Ilham Tohti, ujgurski ekonomist, borec za pravice ujgurske manjšine na Kitajskem.Tokrat so za nagrado nominirali nadškofa iraškega mesta Mosul – Micaela Najeeba Mousso, honduraške aktiviste okoljsko-socialne skupine Guapinol in pokojno Berto Cáceres, poljske LGBT aktiviste Jakuba Gawrona, Paulino Pajak, Paweła Preneta in Kamila Maczuga, ter kar dvakrat (?) belorusko opozicijo.

“Demokratično opozicijo v Belorusiji predstavlja usklajevalni svet, pobuda, ki jo sestavljajo pogumne ženske: Svetlana Tihanovska, vodilna kandidatka opozicije, Svetlana Aleksijevič, nobelova nagrajenka, Marija Kolesnikova, glasbenica in politična aktivistka, Olga Kovalkova, Veronika Cepkalo, podjetnica in politična aktivistka ter osebnosti iz politične in civilne sfere: Sergej Tihanovski, videobloger in politični zapornik, Ales Bialiatski, ustanovitelj beloruske organizacije za človekove pravice Viasna, Sergej Dilevski, Stsiapan Putsila, ustanovitelj kanala NEXTA, ki obratuje prek aplikacije Telegram, Paval Sieviaryniec in Mikola Statkevič, politični zapornik in predsedniški kandidat na volitvah leta 2010.

Svetlana Tihanovska je učiteljica, aktivistka za človekove pravice in političarka, ki je po tem, ko so aretirali njenega moža, kandidirala na beloruskih predsedniških volitvah 2020 kot glavna kandidatka opozicije. Aleksander Lukašenko je bil uradno razglašen za zmagovalca, kar pa so zaznamovale obtožbe o veliki volilni prevari. Po tem, ko je Tihanovska zahtevala ponovno štetje, je morala zaradi možnosti, da jo zaprejo, zbežati v Litvo. Po obtožbah glede volilne prevare so po vseh državi vzniknili veliki mirni protesti, na katere se je režim odzval z izjemnim nasiljem. Medtem je bil ustanovljen usklajevalni svet, ki deluje kot predstavnik civilne družbe Belorusije in v pomoč mirnega prenosa oblasti,” so zapisali v obrazložitvi. 

Sicer nominirance za nagrado predlagajo poslanske skupine v Parlamentu EU ali pa skupina vsaj štiridesetih poslancev. V naslednji fazi bosta parlamentarna odbora za zunanje zadeve in razvoj z glasovanjem izbrala tri finaliste. Sledila bo konferenca predsednikov (predsednik Evropskega parlamenta in voditelji političnih skupin), na kateri bodo 22. oktobra določili zmagovalca, 16. decembra pa bo na plenarnem zasedanju na vrsti še svečana podelitev nagrade.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.