Naslovnica Svet & EU Ali Evropejce res bolj skrbi biznis, kot pa lastno zdravje

Ali Evropejce res bolj skrbi biznis, kot pa lastno zdravje

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska Komisija je pravkar objavila svojo najnovejšo mesečno statistično anketo, imenovano Eurobarometer. Čeprav se v njej običajno ukvarjajo s povsem neotipljivo zadevo, kot je zaupanje, je bila tokrat osrednja tema Eurobarometra pandemija koronavirusa. Evropejci pa so med izpolnjevanjem te ankete presenetljivo dali prednost biznisu pred lastnim zdravjem.

Ali Evropejce res bolj skrbi biznis kot pa lastno zdravje

Kredibilnost Eurobarometra je tokrat rahlo vprašljiva (foto: FB Council EU)

 

Evropska Komisija je pravkar objavila svojo najnovejšo mesečno statistično anketo, imenovano Eurobarometer, kjer je bila neizbežno tokrat osrednja tema pandemija koronavirusa. Analiza rezultatov odgovorov je pokazala, da je zaupanje v EU tudi v času pandemije Covida 19 stabilno, medtem ko državljane držav članic EU trenutno bolj kot zdravje skrbijo gospodarske razmere. To je malce presenetljivo, sploh glede na vse smrti, do katerih je zaradi koronavirusa prišlo v zadnjih mesecih.

»Evropski državljani so kot tri najbolj pereča vprašanja na ravni EU opredelili gospodarske razmere, stanje javnih financ držav članic in priseljevanje. Sredi pandemije je zdravje četrta največja skrb na ravni EU. Gospodarske razmere so tudi glavna skrb na nacionalni ravni, sledita pa ji zdravje in brezposelnost. Zaskrbljenost zaradi gospodarskih razmer na evropski ravni od pomladi 2014 ni bila tako visoka in se odraža zlasti v dojemanju trenutnega stanja gospodarstva. 64 % Evropejcev meni, da so razmere slabe,« so sporočili s Komisije EU.

Evropska Komisija je iz te zadnje statistične ankete izluščila še nekaj zanimivih podatkov. Tako so Evropejci so glede ocenjevanja skupnih ukrepov EU precej razdeljeni – 45 odstotkov anketirancev je bilo zadovoljnih z doslej sprejetimi ukrepi, 44 odstotkov pa jih ni bilo zadovoljnih. Med prednostne naloge za odziv EU na pandemijo je 37 odstotkov vprašancev uvrstilo pripravo strategije za soočanje s podobno krizo v prihodnosti.

Nato jih je 30 odstotkov menilo, da bi morala biti prednostna naloga razvoj evropske zdravstvene politike. Za konec pa je 37 odstotkov anketirancev kot največjo nujo navedlo zagotovitev finančnih sredstev za iskanje zdravljenja ali cepiva. Če ti podatki držijo, potem se pojavlja kakšen utemeljen dvom glede metodologije, ki jo pri pripravi anketnih vprašanj uporabljajo pri Eurobarometru.

Malce se porajajo dvomi zaradi tega, ker bi doslej moralo biti vsem jasno, da brez cepiva (ali zdravila) proti Covidu 19 nobena strategija in nobena zdravstvena politika ne bosta resnično delovali. Dvomi o metodologiji pa se pojavljajo tudi zaradi matematike. Če seštejemo 37% + 30% + 37% namreč dobimo 104%, zato nekaj zagotovo ni v redu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.