Naslovnica Šport Pravi zmagovalec evropskega prvenstva je Jadralni klub Pirat

Pravi zmagovalec evropskega prvenstva je Jadralni klub Pirat

Avtor: Spletno Uredništvo

V vodah Piranskega zaliva se je včeraj zaključilo evropsko prvenstvo jadralnega razreda Optimist. Med dekleti je evropska prvakinja v tem mladinskem razredu postala Italijanka Rebecca Geiger, med dečki pa njen rojak Adriano Cardi Quan. Prav zmagovalci pa so organizatorji iz Jadralnega kluba Pirat, ki so uspeli tekmovanje 270 jadralcev izpeljati brez hujših zapletov, kar je v aktualnih korona-razmerah skoraj neverjetno.

Pravi zmagovalec evropskega prvenstva je Jadralni klub PiratKljub vsem oteževalnim okoliščinam so člani JK Pirat v vodah Piranskega zaliva izpeljali zgledno EP (foto: JK Pirat)

 

Jadralni kluba Pirat je v sodelovanju Jadralno zvezo Slovenije in z Mednarodnim združenjem razreda optimist IODA ta teden uspešno izpeljal letošnje odprto evropsko prvenstvo za mlade jadralke in jadralce razredu Optimist. To evropsko prvenstvo je bilo hkrati najpomembnejši letošnji dogodek na svetu za ta jadralni razred, za JK Pirat pa ena najbolj prestižnih prireditev v klubski zgodovini.

JK Pirat je sicer pridobil organizacijo EP šele letos poleti, potem ko je za junij predvideno prizorišče v Estoniji zaradi koronavirusa odpovedalo celoten dogodek. Zaradi bogatih izkušenj z organizacijo regat najvišjega svetovnega nivoja in vsakoletne Velikonočne regate za razred Optimist, kjer je bilo na primer lani prisotnih 445 jadralcev, je bil portoroški klub na hitro izbran kot nadomestni organizator.

Seveda so morali najprej vsi sodelujoči opraviti testiranje, nato pa so se morali držati spoštovati varnostnih protokolov. »Na ozemlje kluba je bil vstop dovoljen samo jadralcem, trenerjem, vodjem ekip in organizatorju – na žalost so celo starši ostali zunaj. Dnevno se je merila temperatura pred vstopom na prizorišče, dosledno so se nosile maske, ohranjala se je varnostna razdalja, razkuževale so se roke in skupne površine,« so pojasnili iz JK Pirat.

Na koncu se je za nastop na odprtem EP (sodelujejo lahko tudi jadralci z drugih kontinentov) prijavilo 270 tekmovalk in tekmovalcev, ki so zastopali barve kar 33 držav. Tekmovalni del EP se je začel v torek, zaradi zaostrovanja zdravstvenih omejitev v državi pa se je končalo že v petek, dan pred prvotno predvidenim zaključkom. Najboljše tri evropske države so bila Italija, Španija in Švica, Italijani pa so tokrat odnesli tudi obe posamični zlati medalji.

»Po osmih odjadranih regatah v pretežno šibkem in zelo spremenljivem vetru, ki je od mladih jadralcev zahteval precej spretnosti in jadralskega znanja, je nova evropska prvakinja med deklicami postala Rebecca Geiger, evropsko srebro je pripadlo še eni italijanski jadralki, Lisi Vucetti, bron pa Poljakinji Evi Lewandowski. Med dečki je evropski prvak postal italijanski jadralec Adriano Cardi Quan, srebrn je David Rhode iz Avstrije in bronast Santiago Sesto Cosby iz Velike Britanije,« so sporočili iz JK Pirat.

Sicer je bil med fanti skupno prvi Tajec Weka Bhanubandh, drugouvščeni Adriano Cardi Quan pa je kot najboljši Evropejec osvojil prestižni naslov evropskega prvaka. Slovenski mladi jadralci so tokrat malce razočarali, saj sta bili najboljši uvrstitvi 29. mesto Yelyzavete Levandovske in 43. mesto Marka Rodice. Pohvale in zahvale pa so ‘Piratom’ na koncu deževale z vseh strani, tako od predstavnikov mednarodne jadralne zveze, kot tudi od staršev mladih jadralcev. 

»Vsekakor pa ne morem prehvaliti Mitje Margona in njegove ekipe iz JK Pirat – kar so naredili, je izjemno, do nas so prišle samo pohvale in niti ena sama pripomba,« je bila resnično ganjena podpredsednica IODA, zadolžena za Evropo Carmen Casco. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.