Naslovnica Svet & EU Afrika pripada Afričanom in ne Franciji

Afrika pripada Afričanom in ne Franciji

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta teden je Senegal dobil novega predsednika, ki se imenuje Bassirou Diomaye Faye. Slednji ni zanimiva osebnost le zato, ker je bil do pred kratkim v zaporu, ali zato, ker je hkrati poročen z dvema ženama muslimanke in krščanske veroizpovedi, ampak predvsem zaradi svojega izjemno ostrega govora, v katerem je Francijo pozval, naj se že enkrat za vselej pobere iz Afrike.
Afrika pripada Afričanom in ne Franciji

Predsednik Senegala Bassirou Diomaye Faye ob prevzemu funkcije (foto: FB Présidence de la République Sénégalaise)

Novi senegalski predsednik Bassirou Diomaye Faye je kmalu po izvolitvi in prevzemu predsedniškega položaja objavil video, v katerem je ostro zahteval od Francije, naj konča stoletja nepravičnega zatiranja, bede, kolonizacije in neokolonizacije. Za 44-letnega novega predsednika nekdanje francoske kolonije je napočil skrajni čas, da Francija popolnoma zapusti Senegal in Afriko ter se preneha vtikati v notranje zadeve afriških držav.

Pri tem je Faye kot pozitiven primer navedel sosede Francije v EU, kot so Nemčija, Italija in Španija. Vse tri so bile nekoč države s kolonijami v Afriki, vendar se danes ne vtikajo v politične zadeve svojih nekdanjih ozemelj in ne izkoriščajo nikogar. Francijo je nato obtožil dvojnih standardov in hinavščine glede volilnih procesov v primerih Čada, Malija, Slonokoščene obale in Belorusije.

Sicer je pojasnil, da proti francoskemu ljudstvu nima nič in je s Francijo pripravljen sodelovati, a le če bodo Francozi povsem spremenili svoj pristop. Sodelovanje bo moralo biti pošteno in trajnostno usmerjeno. Najprej pa se morajo Francozi popolnoma umakniti iz Afrike, saj afriška mladina dosedanjega stanja ne sprejema več. “Afrika pripada Afričanom in ne Franciji, prenehajte se vmešavati v naše zadeve,” je bil jasen Faye.

Zunanja politika Senegala se bo sedaj najbrž postavila na stran Malija, Burkine Faso in Nigra, od koder so Francoze v zadnjih letih že izgnali. Vsekakor pa so besede novega predsednika Senegala zelo boleč udarec za francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Slednji zadnje čase ne govori prav veliko o Afriki, ampak predvsem o vojaškem spopadu z Rusijo. Najbrž ni naključje, da so prav Rusi tisti, ki po nenadnem odhodu Francozov najbolj povečujejo svojo poslovno in vojaško prisotnost v zgoraj omenjenih afriških državah.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.