Naslovnica Slovenija 8 milijonov litrov vina bodo pretvorili v medicinski alkohol

8 milijonov litrov vina bodo pretvorili v medicinski alkohol

Avtor: Spletno Uredništvo

Pandemija koronavirusa je v Sloveniji po eni strani povečala povpraševanje po razkužilih, po drugi strani pa je tudi povzročila upad prodaje vina. Prav zato bodo letos izpeljali ‘krizno destilacijo vsaj 7 milijonov litrov vina, ki ga bodo pretvorili v medicinski alkohol. Država pa bo za to iz proračuna namenila nekaj več kot 5,5 milijona evrov. Višina podpore za krizno destilacijo je 0,80 evra za liter vina, izplačana pa bo že 15. oktobra. 

8 milijonov litrov vina bodo pretvorili v medicinski alkoholZelo podobne ‘pro-vinarske’ ukrepe pravkar izvajajo tudi v drugih državah EU (foto: pxfuel.com)

 

Pandemija koronavirusa je v Sloveniji letos povzročila opazen upad prodaje vina, predvsem kar se tiče vina za gostinstvo in turizem. Ker so morali v teh gospodarskih sektorjih spomladi za dlje časa zapreti vrata (in tudi zaradi slabih napovedi za prihodnje mesece), se slovenski vinarji sedaj že otepajo z viški vina, nastale razmere pa so negativno vplivale tudi na zmanjšanje odkupa grozdja letnika 2020.

Ker se je po drugi strani prav zaradi pandemije koronavirusa v Sloveniji od marca močno povečala uporaba razkužil in medicinskega alkohola, so se državni organi odločili, da bodo letos izpeljali ‘krizno destilacijo’ vsaj 7 milijonov litrov vina. Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so sporočili, da bodo te viške pretvorili v medicinski alkohol, država pa bo za to iz proračuna namenila večk kot 5,5 milijona evrov.

»Vlada je sprejela sklep, da se v veljavnem Načrtu razvojnih programov 2020-2023 skladno s prilogo spremeni projekt 2330-20-0038 »Odprava motenj v vinskem sektorju – covid-19« in sicer na način, da se vrednost projekta poveča na 7.046.442,13 evrov, od tega bo iz državnega proračuna zagotovljeno 5.586.442,13 evrov. Ostali finančni viri projekta predstavljajo lastna sredstva kmetijskih gospodarstev. Projekt se bo izvajal predvidoma do konca leta 2020,« so oznanili z MKGP.

Osnovni cilj ukrepa je preprečitev padca cen vina in neravnovesja na trgu z vinom. Tako bi radi obvarovali slovenske vinarje pred propadom, oziroma celotno panogo pred nerešljivo hudo krizo. Ocenili pa so, da za popolno stabilnost slovenskega trga  ne bi bilo potrebno trajno umakniti že omenjenih 7 milijonov litrov vina, ampak poleg tega začasno še dodatnih milijon litrov.

Kot so potrdili z Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja, je bilo slovenskim vinarjem že izdanih 26 odločb v skupni vrednosti 5.432.240 evrov, ki bodo namenjeni za destilacijo 6.790.300 litrov vina. “Višina podpore za krizno destilacijo je 0,80 evra za liter vina. Za pridobitev podpore so morali vlagatelji vino destilirati in izkazati, de je alkohol namenjen uporabi izključno v industrijske namene, in sicer za razkužila in farmacevtsko uporabo ali za pridobivanje energije,” so pojasnili z Agencije. 

Upravičencem bo odpora predvidoma izplačana  že ta teden, natančneje 15. oktobra. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.