Naslovnica Svet & EU Kršenje človekovih pravic v Saudovi Arabiji, Eritreji in Nikaragvi

Kršenje človekovih pravic v Saudovi Arabiji, Eritreji in Nikaragvi

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament je konec tedna sprejel tri resolucije glede stanja človekovih pravic. Če resolucija za Saudovo Arabijo to ni nobeno presenečenje, pa se Eritreja in Nikaragva redko pojavljata v globalnih medijih.

 Kršenje človekovih pravic v Saudovi Arabiji Eritreji in Nikaragvi

Novinar Dawit Isaak ima švedsko državljanstvo, v eritrejskem zapiru pa je že 19 let  (foto: ©EU/Belga/SCANPIX/KALLE AHLS)

 

Čeprav se zadnja leta razmere v Saudovi Arabiji počasi le izboljšujejo, so bile tamkajšnje oblasti v zadnjih letih močno na udaru zaradi pravic žensk, Šiitske manjšine, zatiranja kritikov vladajoče kraljevske družine in tudi zaradi bombardiranja civilnih ciljev v Jemnu. Sedaj pa so v Evropske parlamentu povzdignili glas zaradi kršenja človekovih pravic Etiopcev v saudskih centrih za pridržanje. Bogata Saudova Arabija namreč z migranti iz Etiopije ravna nečloveško.

»Po poročanju organizacije Human Rights Watch je od aprila letos v državi samovoljno pridržanih okoli 30 000 Etiopcev, vključno z nosečnicami in otroki, v grozljivih razmerah. Evropski poslanci pozivajo savdske oblasti, naj nemudoma izpustijo vse te pridržane, pri čemer dajo prednost tistim v najbolj ranljivih situacijah, vključno z ženskami in otroki.
Besedilo končno poziva Savdsko Arabijo, naj nemudoma konča mučenje in drugo slabo ravnanje v priporu ter vsem zagotovi ustrezno duševno in fizično oskrbo,« so bili jasni v Parlamentu EU.

Podobno je evropski parlament zahteval izboljšanje spoštovanja človekovih pravic zapornikov v Eritreji. Sporno je že to, da so oporečniki v Eritreji, zlasti švedski državljan Dawit Isaak in več drugih novinarjev, pridržani že od septembra leta 2001. Evro-parlamentarci so najstrožje obsodili sistematične, razširjene in grobe kršitve človekovih pravic in pozvali pozivajo eritrejsko vlado, naj izpusti vse po krivem zaprte člane opozicije, novinarje, verske voditelje in tudi nedolžne civiliste.

Glede Nikaragve pa so se poslanci lotili spornega zakona o regulaciji tujih agentov, posebnega zakona o kibernetski kriminaliteti ter zakona o zločinih iz sovraštva. Od Nacionalne skupščine Nikaragve so zahtevali, da jih zavrne, sicer bi sprejetje teh zakonov vladi predsednika Daniela Ortege zagotovili novo represivno orodje za vsakega posameznika ali organizacijo, ki prejema tuja sredstva. Poleg tega je Parlament EU zahteval, da Svet EU sproži sankcije tudi za predsednika Ortego in podpredsednico Rosario Murillo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.