Naslovnica Trendi Trije novi izjemni koncertni nastopi Big Banda RTV Slovenija

Trije novi izjemni koncertni nastopi Big Banda RTV Slovenija

Avtor: Spletno Uredništvo

Prvi program Radia Slovenija je pravkar napovedal nov niz treh izjemnih radijskih koncertov Big Banda RTV Slovenija. Skupaj z izbranimi gosti bodo ‘bigbandovci’ v tej jeseni počastili glasbeno ustvarjanje Emila Spruka, Bojana Adamiča in Gregorja Strniše.

Trije novi izjemni koncertni nastopi Big Banda RTV SlovenijaBig Band RTV Slovenija letos praznuje 75 let obstoja (foto: SOJ RTV SLO/Marko Alpner)

 

S prvega programa Radia Slovenija so napovedali tri jesenske radijske koncerte v živo Big Banda RTV Slovenija. Najprej bodo 17. oktobra počastili ustvarjalni opus skladatelja, aranžerja, dirigenta in pozavnista Emila Spruka, ki je letos praznoval 60. rojstni dan. Nekdanji diplomant prestižnega bostonskega Berklee College of Music bo na koncertu sodeloval osebno in sicer kot dirigent (svoje avtorske glasbe).

Drugi koncert bo 24. oktobra in bo posvečen Bojanu Adamiču. Znani kompozitor je imel rad različne glasbene zvrsti in je pisal predvsem glasbo za šansone, popevke, glasbo za film in za gledališče. »Prispeval je tudi vrsto aranžmajev in priredb tako za pihalni in simfonični orkester kot tudi za džezovske in zabavne ansamble,« so med drugim zapisali na RTV Slovenija. Sicer je bil Adamič najbolj prepoznaven slovenski povojni ustvarjalec, bil pa je tudi soustanovitelj Plesnega orkestra Radia Ljubljana, iz katerega je kasneje nastal Big Band.

Tretji koncert bo 7. novembra, na njemu pa se bodo posvetili pesniku Gregorju Strniši. Strniša je bil mojster besedil za festivale, za potrebe radijskih snemanj in za priredbe tujih uspešnic. »Kot pisec besedil za popevke je ustvaril mogočen in še danes nepresežen opus, ki ostaja večen opomnik, kako je, če besedila pišejo dobri pesniki,« pravijo na RTV. Zgodovina pa pravi, da je že na prvem festivalu Slovenske popevke Strniša opozorili nase – s pesmijo ‘Zemlja pleše’, ki jo je odpel Nino Robić.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.