Naslovnica Slovenija 30-letnica tekmovanja Mladina in gore

30-letnica tekmovanja Mladina in gore

Avtor: Spletno Uredništvo

Projekt ‘Mladina in gore’ (MIG), ki je hkrati tekmovanje iz znanja in športno tekmovanje, že tri desetletja osnovnošolce pripravlja na varnejši in samostojen obisk gora, letos pa bodo svoje planinsko znanje in izkušnje četrtič pokazali tudi srednješolci. Na jubilejnem 30. tekmovanju MIG se bo 26. januarja v Podnanosu pomerilo 24 osnovnošolskih in 16 srednješolskih ekip.

Mladinska komisija Planinske zveze Slovenije (PZS) je že leta 1957 v čast Dneva mladosti vpeljala tekmovanje Gore in mladina, da bi za planinstvo navdušili čim več mladih. Zametki današnjega tekmovanja Mladina in gore pa segajo v osemdeseta, ko je mladinski odsek Planinskega društva (PD) Domžale z namenom spoznavanja in utrjevanja planinskih in prijateljskih vezi organiziral srečanja planinskih skupin, začinjena s planinskim kvizom.

Mladinska komisija (MK) PZS je leta 1989 tekmovanje razširila na vso državo. “Mladina in gore nikoli ni bilo zgolj tekmovanje, ampak sta v ospredju druženje in pridobivanje planinskega znanja za življenje. Izkazovanje znanja in zdrava mera tekmovalnosti mlade dodatno motivirata, da se poglobijo tudi v teme, pomembne za širše razumevanje planinstva. Je tudi pokazatelj dela mladinskih odsekov, saj zmagovalne ekipe prihajajo iz društev, ki načrtno in kakovostno delajo z mladimi.

Pisci testov so izkušeni gorniki, ki se potrudijo, da vprašanja zahtevajo tudi praktične izkušnje. Neprecenljivo vlogo pri delu z mladimi imajo mentorji in planinski vodniki. Številni tekmovalci so v teh treh desetletjih postali mladinski vaditelji, mentorji planinske skupine in vodniki PZS, ki znanje in izkušnje prenašajo na novi mladi rod,” poudarja podpredsednik PZS Roman Ponebšek (nekdaj tudi načelnik MK PZS, mentor tekmovalcev in pisec vprašanj za MIG).

Tekmovanje ‘Mladina in gore’ je že od začetka namenjeno osnovnošolcem, letos bo četrtič izvedeno tudi za srednješolce. Na regijskem in prvem delu državnega tekmovanja tekmovalci rešujejo pisne teste, v finalni del, ki v obliki kviza poteka pred občinstvom, pa se uvrsti od štiri do osem ekip. Hkrati potekajo različni natečaji (likovni, glasbeni, fotografski, literarni) in posvet mentorjev planinskih skupin.

Tekmovanja so vsakič obiskali znani gostje iz planinskega sveta (Viki Grošelj, Davo Karničar, Tomaž Humar, Tone Škarja, Maja Vidmar, Nastja Davidova …) in druge znane osebnosti, športniki in glasbene skupine. Udeleženci so imeli priložnost plezati na umetni steni, pri delu opazovati gorske reševalce, se igrati družabne igre, sodelovati v zabavnih kvizih, gledati filme ali iti na planinske oz. orientacijske pohode.

Najboljše ekipe so nagrajene s planinskim taborom v PUS Bavšica ter pokali in medaljami. Osnovno gradivo za tekmovalce je učbenik Planinska šola, na državni ravni tudi dodatno gradivo iz planinske tematike, objavljeno v Planinskem vestniku, letos o mednarodni organiziranosti planinstva in športnem plezanju na olimpijskih igrah ter lokalno obarvan zgodovinsko-domišljijski potep po obronkih Nanoške planote.

V Podnanosu, kraju lanskih osnovnošolskih zmagovalcev – ekipe Fosili (PD Podnanos, OŠ Draga Bajca Vipava), bo namreč jubilejno 30. tekmovanje Mladina in gore. Na POŠ Podnanos so gostili že 20. tekmovanje MIG, letos pa se bo za naslov državnih prvakov 26. januarja pomerilo 24 štiričlanskih osnovnošolskih in 16 dvočlanskih srednješolskih ekip.

S Planinske zveze Slovenije so še dodali, da je v sklopu tekmovanja je organiziran literarni natečaj Planinam v pozdrav, udeležence bo letos obiskala tudi posebna gostja iz sveta športnega plezanja.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.