Naslovnica Slovenija 20 ton poceni pogonskega goriva bo nekoga izjemno drago stalo

20 ton poceni pogonskega goriva bo nekoga izjemno drago stalo

Avtor: Spletno Uredništvo

Uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije so v mesecu juniju 2020 v okviru finančne preiskave neprijavljenega poslovnega prostora v okolici Pivke našli in zasegli 20 ton nelegalnega pogonskega goriva. Nekdo je mislil, da bo lepo zaslužil, a se je krepko zmotil in bo po koncu vseh pravnih postopkov v velikem minusu.  

 20 ton poceni pogonskega goriva bo nekoga izjemno drago staloČrpalka za pretakanje energentov, ki jo je med preiskavo našel FURS (foto: gov.si)

 

Uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) so junija v okviru finančne preiskave neprijavljenega poslovnega prostora neimenovanega tovornjakarja na področju Pivke našli in zasegli 20 ton neprijavljenega energenta, ki je bil namenjen za pogonsko gorivo. Očitno so na FURS-u tokrat dobili pravi namig, oziroma so zaznali, da gre za star trik, ko tovornjakar namesto nafte za pogon svojega tovornega vozila uporablja cenejše kurilno olje.

»Iz pridobljene dokumentacije je razvidno, da je prevoznik energent v cisterni pripeljal iz Madžarske. V tovornem listu je bil energent opisan kot antikorozivno sredstvo, ki po veljavni trošarinski zakonodaji ni trošarinski izdelek. Analiza vzorcev vzetih iz standardnega rezervoarja, cisterne in zabojnika pa je pokazala, da gre v vseh treh primerih za enak energent, ki se lahko uporablja kot pogonsko gorivo in je trošarinski izdelek,« so pojasnili s FURS-a.

Finančna uprava je še dodala, da sta tako pravna oseba, kot tudi odgovorna oseba pravne osebe kršili 8. člen Zakona o trošarinah. Za pravne osebe se kazen po zakonskih določbah giblje med 4.000 in 75.000 EUR, za odgovorne osebe pravne osebe pa med 1.000 in 10.000 EUR. V primeru, da bi se vseh 20 zaseženih ton uporabilo za pogon vozil, bi bil proračun RS oškodovan za najmanj 10.000 evrov.

Namesto oškodovanja pa se bo tako v proračun (brez upoštevanja vrednosti zaseženega goriva) po zaslugi FURS-a steklo najmanj 5.000 evrov kazni, če pa se bodo pravosodni organi odločili za najvišji možni sankciji, lahko negativni bilanci Republike Slovenije pomagajo s skupno kar 85.000 evri prihodkov. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.