Naslovnica Svet & EU 17 zunanjih ministrov se je zbralo v Trstu

17 zunanjih ministrov se je zbralo v Trstu

Avtor: Spletno Uredništvo

V Trstu danes poteka ministrsko zasedanje držav članic Srednjeevropske pobude (SEP). SEP trenutno vključuje 17 držav, predstavlja pa najstarejši in največji evropski medvladni forum za regionalno sodelovanje, kateri spodbuja povezovanje držav na politični, gospodarski in kulturni ravni.

17 zunanjih ministrov se je zbralo v Trstu Tudi v Trstu je bilo danes prek 30 stopinj, zato so politiki po poziranju fotografom najbrž hitro ušli v senco (foto: mzz.gov.si). 

 

Že vse od začetka je poleg izmenjave izkušenj, krepitev sodelovanja na področju kulture, znanosti, turizma, gospodarskega in obmejnega delovanja, en od glavnih ciljev Srednjeevropske pobude (SEP) podpora državam SEP, ki še niso članice EU, na njihovi poti do članstva. Za dosego teh ciljev želi SEP zadržati pozitiven vpliv na krepitev zmogljivosti držav članic, da bi utrdile svoje institucionalne gospodarske, kulturne, infrastrukturne, znanstvene in druge kapacitete za izpolnitev EU standardov oz. pristopnih ciljev.  

Srednjeevropska pobuda sicer letos praznuje 30 let obstoja. Leta 1989 je bila ustanovljena kot prvi regionalni forum med razpadom socialističnega vzhodnoevropskega bloka. Na začetku je bila to Kvadrigonala, ki so jo sestavljale Italija, Avstrija, Madžarska in nekdanja SFRJ. Po razpadu Jugoslavije se je leta 1992 to sodelovanje začelo preoblikovati v današnji SEP.

SEP je s časom zrasel in danes vključuje kar 17 držav: Albanijo (1996), Belorusijo (1996), BiH (1992), Bolgarijo (1996), Hrvaško (1992), Češko (1993), Madžarsko (1989), Italijo (1989), Severno Makedonijo (1993), Moldavijo (1996), Črno goro (2006), Poljsko (1991), Romunijo (1996), Srbijo (2000), Slovaško (1993), Slovenijo (1992) in Ukrajino (1996). K sodelovanju je predsedujoča Italija povabila Grčijo in ponovno tudi ustanovno članico Avstrijo, ki je lani malce presenetljivo zapustila SEP.

Slovenski zunanji minister dr. Cerar je danes v Trstu izpostavil pomen regionalnega sodelovanja, sploh med državami, ki so že članice Evropske unije, in tistimi državami, ki si za članstvo v EU še prizadevajo. SEP bi se v prihodnje moral še bolj osredotočiti na posredovanje konkretnih izkušenj in znanj med državami članicami EU in državami, ki so v procesu pristopnih pogajanj oziroma še čakajo na začetek pogajanj.

Državam Zahodnega Balkana, ki dosegajo pogoje za začetek pogajanj z Evropsko unijo, je po slovenskem mnenju potrebno dati pozitivno sporočilo glede nadaljevanja širitve EU. “Slovenija je prepričana, da bi Evropski svet konec junija moral sprejeti pozitivno odločitev za države, ki so dosegle pozitivno oceno za začetek pogajanj s strani Evropske unije in dosegajo pogoje za začetek pogajanj.

Severna Makedonija je s potrditvijo Prespanskega sporazuma sprejela pomembno odločitev in skupaj z Grčijo končala dolgotrajen spor glede imena. Pogumne kompromise je potrebno nagraditi,” je v nagovoru dejal Cerar in dodal, da Slovenija poleg državnega sodelovanja v okviru pobude močno spodbuja tudi povezovanje na lokalni in medmestni ravni.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.