Naslovnica Svet & EU 128 milijonov evrov za 23 novih raziskovalnih projektov proti Covidu 19

128 milijonov evrov za 23 novih raziskovalnih projektov proti Covidu 19

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem ko v Angliji, Kitajski in Rusiji intenzivno delajo na zdravilih, oziroma cepivih proti koronavirusu Covid 19, bo Evropska komisija v boju proti pandemiji namenila 128 milijonov evrov in sicer za 23 novih raziskovalnih projektov. Kot pa je za Evropsko komisijo običajno, so tudi tokrat v dokumentu ‘pozabili’ objaviti datume oziroma roke, do katerih naj bi kaj naredila.

128 milijonov evrov za 23 novih raziskovalnih projektov proti Covidu 19Predsednik Rusije Putin je včeraj najavil, da bo cepivo nared do januarja, Komisija EU pa se časovnim določilom načrtno izogiba (foto: flickr.com/Governor Tom Wolf)

 

Meandri, po katerih se vijejo aktivnosti Evropske komisije, se kljub pandemiji niso preveč spremenili. Komisija EU je sicer že 31. januarja mobilizirala prvih 10 milijonov evrov za raziskave o novem kronvirusu. Kasneje je bilo še 48,2 milijona evrov namenjenih 18 projektom na področjih razvoju diagnostike, zdravljenja, cepiv in pripravljenosti na epidemije. Kar 117 milijonov evrov pa je bilo vloženih v drugih 8 projektov o diagnostiki in zdravljenju.

Medtem, ko večina evropskih držav danes doživlja drugi val okužb s koronavirusom in v Angliji (univerza Oxford sodeluje s farmacevtskim velikanom Pfizerjem), Kitajski in Rusiji intenzivno delajo na zdravilih, oziroma cepivih proti okužbi s koronavirusom Covid 19, pa gredo stvari v EU malce počasneje. Komisija je 19. maja 2020 objavila drugi razpis za raziskave o koronavirusu, raziskovalcem pa je dala manj kot mesec dni časa za pripravo dokumentacije in projektov.

Razpis se je iztekel 11. junija, tako da od tega pravkar minevata natanko dva meseca. »Raziskovalne predloge so neodvisni strokovnjaki ovrednotili po skrajšanem postopku, Komisija pa je pripravila ožji izbor projektov odlične znanstvene kakovosti in velikega potencialnega učinka. Čeprav je financiranje odvisno od končne odločitve Komisije in podpisa sporazuma o dodelitvi nepovratnih sredstev v okviru programa Obzorje 2020, lahko raziskovalne skupine že začnejo svoje delo,« so zapisali v sporočilu za javnost.

V ožji izbor je bilo vključenih 347 raziskovalnih skupin iz 40 držav, od tega je bilo 34 udeležencev iz 16 držav zunaj EU, vključno z državami, ki so se pridružile programu Obzorje 2020 (Bosna in Hercegovina, Izrael, Norveška, Srbija, Švica in Turčija) ter ‘tretjih’ držav (Argentina, Avstralija, Brazilija, Kolumbija, Kongo, Gabon, Indija, Južna Koreja, Južna Afrika in Združene države Amerike).

»Novi projekti bodo med drugim zajemali preoblikovanje proizvodnje, da bi se omogočila hitra proizvodnja nujne medicinske opreme in sanitetnega materiala; razvoj medicinske tehnologije in digitalnih orodij za izboljšanje odkrivanja, nadzora in oskrbe pacientov ter analizo vedenjskih in socialno-ekonomskih učinkov odzivov vlad in javnih zdravstvenih sistemov,« so še dodali s Komisije EU. Kot običajno pa so tudi tokrat v dokumentu ‘pozabili’ objaviti datume oziroma roke, do katerih naj bi kaj se kaj zgodilo. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.