Naslovnica Svet & EU Zeleno zavezništvo Japonske in EU

Zeleno zavezništvo Japonske in EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska unija in Japonska sta se videokonferenčnem zasedanju sporazumeli, da bosta odslej skupaj tvorili tako imenovano Zeleno zavezništvo. Cilje tega dogovora je pospešiti boj proti podnebnim spremembam in degradaciji okolja, spodbujanje zelene rasti in novih delovnih mest ter doseganju trajnostne in zanesljive oskrbe z energijo.
Zeleno zavezništvo Japonske in EU

Predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen in predsednik Sveta EU Charles Michel (foto: FB Komisija EU)

Predsednica Komisije Ursula von der Leyen in predsednik Sveta EU Charles Michel sta se prek videokonferenčne povezave srečala s predsednikom japonske vlade Yoshihidejem Sugo. Na tem, že 27. vrhu EU-Japonska so dorekli ‘Zeleno zavezništvo’. Gre za prvo tovrstno dvostransko pobudo med EU in partnersko državo, katere namen je pospešiti ambiciozne ukrepe za podnebno nevtralnost in prehod v zeleno gospodarstvo.

“Japonska je ena prvih držav, ki se je leta 2050 zavezala podnebni nevtralnosti. Tako kot Evropska unija je zelo zavezana k dolgoročnim ciljem. Glede te teme želimo sodelovati veliko tesneje, zato smo z Japonsko ustanovili prvo zeleno zavezništvo,” je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na tiskovni konferenci po zaključku tega pomembnega dvostranskega vrha.

Voditelji so na srečanju sprejeli obsežno skupno izjavo, ki zajema globalna vprašanja, dvostranske odnose, zunanjo in varnostno politiko. Govora pa je bilo še o digitalni tranziciji, o globalnem gospodarskem upravljanju, o izvajanju sporazuma o strateškem partnerstvu med EU in Japonsko, sporazumu o gospodarskem partnerstvu in partnerstvu za povezljivost ter o reševanju regionalnih političnih napetosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.