Naslovnica Gospodarstvo Obsežna investicija v lesnopredelovalni center v Loškem potoku

Obsežna investicija v lesnopredelovalni center v Loškem potoku

Avtor: Spletno Uredništvo
Vlada je v Načrt razvojnih programov 2021–2024 proračuna uvrstila nov projekt in sicer gre za lesno-predelovalni center v Loški dolini. Skupna vrednost projekta je znaša 27,2 milijona evrov, od tega bo iz proračuna RS namenjenih največ 7,2 milijona evrov.
Obsežna investicija v lesnopredelovalni center v Loškem potoku

Tudi zaradi prehoda EU v zeleno gospodarstvo se lesni industriji posveča vse več pozornosti (foto: pixabay.com)

Nova investicija vzpostavitve visokotehnološkega lesnopredelovalnega centra v Loški dolini je namenjena takšni širitvi zmogljivosti gospodarske družbe, da bo center postal vodilno podjetje v lesnopredelovalni dejavnosti v osrednjem delu Evrope. Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) zagotavljajo da bo investicija povezala in vključevala vso gozdno-lesno verigo ter tudi dele vrednostne verige gradbene industrije.

»Vrednost investicije in upravičenih stroškov znaša 27,2 milijona evrov (brez DDV), od tega je 22,6 milijonov evrov (brez DDV) namenjenih za investicijo v stroje in opremo, 4,6 milijonov evrov (brez DDV) pa v proizvodne hale. Za investicijo so iz proračunskih sredstev predvidena nepovratna sredstva do skupne višine 7,2 milijona evrov. Investicija se je začela izvajati 1. januarja letos, zaključek pa je predviden 31. decembra 2022,« so še pojasnili z MGRT.

Zanimivo, da v sporočilu za javnost nikjer ni zapisan točen naziv gospodarske družbe, zato ni povsem jasno, kdo bo pravzaprav prejemnik sredstev. Z MGRT pa pravijo, da bo najkasneje v treh letih po zaključku investicije zapolnjenih vsaj 76 novih delovnih mest. Poraba električne energije pri proizvodnji obstoječega proizvoda bo zmanjšana za 11,27%, poleg tega pa za ogrevanje proizvodnih in poslovnih prostorov ne bodo uporabljali fosilnih goriv.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.