Naslovnica Magazin Že 10 let smo precej bolj varni na internetu

Že 10 let smo precej bolj varni na internetu

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT so spomnili, da projekt ‘Varni na internetu’ pravkar praznuje deset let obstoja. V tem desetletju so angeli varuh slovenskega spleta pomagali 3500 uporabnikom spleta, torej so deset let zapored praktično vsak dan pomagali nekomu.

Jože nam v seriji zabavnih videov razkriva vse poskuse spletnih prevar (foto: Varni na internetu)

Pred okroglimi desetimi leti so zagnali posebno platformo, katere namen je bil pomagati vsem uporabnikom slovenskega spleta, da si zagotovijo učinkovito informacijsko zaščito. Pri tem igra ključno vlogo portal ‘varninainternetu.si’, kjer se zbirajo številna gradiva, opozorila in strokovni nasveti s področja informacijske varnosti.

»Spletni uporabniki najdete na portalu več kot 480 prispevkov, ki so vam lahko v pomoč pri zaščiti spletne identitete, naprav in nenazadnje tudi bančnega računa, saj je ravno finančna korist najpogostejši motiv, ki stoji za varnostnimi incidenti,« so med drugim spomnili z nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT.

Pojasnili so tudi, kako s se stvari v zadnjem desetletju spremenile in kako so se tudi spletni kriminalci postali bolj predrzni. Tako so se na začetku svojega delovanja leta 2011 ubadali predvsem z neželeno pošto, s krajo Gmail gesel in z nekaj redkimi poskusi prevar na spletnih oglasnikih.

Danes pa gre za precej zahtevnejše problematike, saj so v ozadju velike večine poskusov sodobnih prevar zelo resne finančne posledice. Med najbolj priljubljene poskuse spletnih prevar danes sodijo ‘phishing kraje’ kreditnih kartic, različne prevare pri spletnem nakupovanju, izsiljevanje z intimnimi posnetki, lažni krediti in tudi kripto-investicijske prevare.

»Pogosto so skupni imenovalec ravno družbena omrežja, kjer prevaranti vzpostavijo prvi stik – postavijo lažno nagradno igro, oglas za lažno spletno trgovino ali lažni profil osamljenega marinca,« so dodali s SI-CERT-a. O uspehih prvih 10 let programa oz. projekta Varni na internetu najbolje pričajo številke.

Pomagali so več kot 3500 posameznikom, ki so prijavili goljufijo prek prijavne točke in organizirali devet nacionalnih kampanj v sklopu iniciative Evropski mesec kibervarnosti. Posebej pa so lahko ponosni na več kot 50 videov, prek katerih izjemno učinkovito pojasnjujejo delovanje spletnih kriminalcev in načine, kako se ubraniti pred napadi.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.