Naslovnica Kronika Odpadne vode lahko postanejo velik problem

Odpadne vode lahko postanejo velik problem

Avtor: Spletno Uredništvo
Isti dan, ko je Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor objavil novico o podjetju Konus Konex iz Slovenskih Konjic, ki so ga zaradi onesnaževanja voda Dravinje sankcionirali s 115.900 evri kazni, se je Komisija EU odločila, da proti Sloveniji začne postopek pred Sodiščem EU zaradi podobnega vzroka – neizpolnjevanja zahtev o čiščenju komunalne odpadne vode.
Kar 4 večja slovenska mesta kršijo predpise EU o komunalnih odpadnih vodah (foto: SJ)

Z Evropske komisije so spomnili, da morajo države članice EU poskrbeti, da manjša in večja mesta ter tudi vsa naselja ustrezno zbirajo in čistijo svojo odpadno vodo ter tako v veliki meri ali pa kar v celoti zmanjšajo vse njene neželene učinke. »Aglomeracije Ljubljana, Trbovlje, Kočevje in Loka ne izpolnjujejo teh zahtev, ker komunalna odpadna voda, ki vstopa v kanalizacijske sisteme, pred odvajanjem ni ustrezno očiščena.

Čeprav so slovenski organi predložili podatke o spremljanju, da bi dokazali skladnost z zahtevami direktive, je Komisija na podlagi pomanjkljivosti in vrzeli, ugotovljenih v teh podatkih, sklenila, da organi niso dokazali skladnosti navedenih aglomeracij. Zato bo proti Sloveniji začela navedeni postopek,« so sporočili s Komisije EU.

Zanimivo, to so s Komisije objavili na isti dan, ko je v Sloveniji Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor objavil novico o podjetju Konus Konex iz Slovenskih Konjic. Pravne in odgovorne osebe tega podjetja so zaradi onesnaževanja voda Dravinje skupno sankcionirali s kar 115.900 evri kazni. Kazni so bile že plačane, podjetje pa je prav tako že začelo odvajati svoje odpadne vode v bližnjo industrijsko čistilno napravo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.