Naslovnica Svet & EU Zaščita geografskih označb za obrtne in industrijske izdelke EU

Zaščita geografskih označb za obrtne in industrijske izdelke EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija se je tokrat posvetila zaščiti obrtnih in industrijskih izdelkov. Pravkar je namreč napovedala oblikovanje prvega okvirja EU za zaščito intelektualne lastnine tistih obrtniških in industrijskih izdelkov, ki temeljijo na izvirnosti tradicionalnih praks iz različnih evropskih regij.
Zaščita geografskih označb za obrtne in industrijske izdelke EU

Tradicionalna ribniška sita bodo po novem deležna geografske zaščite (foto: FBB Rokodelski center Ribnica)

Nov zakonodajni okvir Evropske komisije naj bi proizvajalcem iz EU omogočil, da zaščitijo obrtne in industrijske proizvode, ki so značilni za določeno državo ali za neko regijo. Podobna zakonodaja že leta velja na primer za vina in različne vrste hrane z zaščitenim geografskim poreklom, sedaj pa bi jo radi razširili še na značilne obrtniške in industrijske izdelke (kot je v Sloveniji npr. ribniška ‘suha roba’).

»Okvir bo zajemal izdelke, kot so muransko steklo, limoški porcelan ali solingenski jedilni pribor. Zaščita geografskih označb za obrtne in industrijske izdelke bo prispevala tudi k ohranjanju znanj in spretnosti ter delovnih mest v evropskih regijah, kar bo dodatna spodbuda za gospodarstvo,« so pojasnili z Evropske komisije in dodali, da so ti izdelki že uživali ugled v EU in po svetu, sedaj pa naj bi jim še uradno zagotovili izvor in potrdili kakovost.

Zaščita geografskih označb za obrtne in industrijske izdelke naj bi po zamislih Komisije EU spodbudila konkurenčnost regij in proizvajalcev v Evropi in po svetu, prispevala naj bi k dodatnemu razvoju obrti in turizma na bolj podeželskih ter gospodarsko šibkih območjih. Poleg tega pa bo nova uredba olajšala ukrepanje proti lažnim izdelkom oz. ponaredkom, vključno s tistimi, ki se prodajajo prek spleta.

Sicer je EU že leta 2019 podpisala ‘Ženevski akt Lizbonskega sporazuma o označbah porekla in geografskih označbah’,  oz. pogodbo, ki jo upravlja Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO). Komisija EU pa je nato leta 2020 napovedala, da bo preučila zaščito geografskih označb za obrtne in industrijske izdelke na ravni EU, k čemur so jo pozivali proizvajali, regionalni organi, Evropski parlament in Odbor regij.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.