Naslovnica Svet & EU Zaradi pandemije bo EU namenila več za raziskave

Zaradi pandemije bo EU namenila več za raziskave

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem ko je Komisija EU pripravila izdaten vir sredstev za boj proti pandemiji, pa so se oglasili poslanke in poslanci Parlamenta EU, ki so zadolženi za področje raziskav. Slednji so pozdravili napovedane ukrepe in izrazili prepričanje, da bo odslej sektor raziskav bolj cenjen in tudi bolje financiran. 

Zaradi pandemije bo EU namenila več za raziskave V raziskave morajo države EU vložiti več in biti pripravljeni na naslednjo pandemijo (foto: piqsels.com)

 

Evro-parlamentarci, ki so zadolženi za področje raziskav, so ob napovedanem svežnju ukrepov Komisije EU podčrtali, da je pandemija razgalila potrebo po večjem financiranju raziskovalnega dela v evropskih državah in tudi po zagotovitvi dolgoročnih virov financiranja raziskovalnih programov v EU. Zdaj je potrebno povleči določene zaključke in se bolje pripraviti za naslednjo epidemijo.

“Pozdravljamo ukrepe, ki jih pripravila komisarka Gabriel, in sprostitev skoraj 140 milijonov evrov za boj proti koronavirusu. Komisija je zelo hitro pripravila poseben razpis v okviru programa Obzorje 2020 in zainteresirane strani vključila v pobudo za inovativna zdravila (IMI), ki deluje kot javno-zasebno partnerstvo med Komisijo in farmacevtsko industrijo,” je komentiral Christian Ehler (EPP, Nemčija), poročevalec programa Obzorje Evrope.

Sicer se strokovnjaki že od začetka pandemije trudijo najti učinkovito cepivo, ki bi precej olajšalo boj proti virusu Covid 19, a doslej so bili vsi napori zaman. Tudi zato je ‘Pobuda za inovativna zdravila (IMI)’ pripravila hiter razpis za raziskave o razvoju zdravljenja in diagnostiki koronavirusa COVID-19. IMI je sicer javno-zasebno partnerstvo med Evropsko komisijo in farmacevtsko industrijo, za razpis pa bo del sredstev v višini do 45 milijonov evrov prispeval program Obzorje Evrope.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.