Naslovnica Slovenija Pitna voda je danes še bolj pomembna kot kadarkoli prej

Pitna voda je danes še bolj pomembna kot kadarkoli prej

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj bi morali po svetu in tudi pri nas praznovati Svetovni dan voda. Ker je pandemija preprečila čistilne akcije in vse druge aktivnosti, ki so v Sloveniji običajne na ta dan, so tokrat namesto dejanj ostale le besede. Vendar pa prav pandemija razkriva, kako pomebna je voda za naše zdravje. 

Sicer se lahko umivamo tudi z vodo, ki ni pitna, a je neoporečna čista voda danes še bolj pomembna kot kadarkoli prej (foto: pexels.com)

 

Letošnji Svetovni dan vode, ki ga praznujemo 22. marca, je minil v znamenju epidemije koronavirusa Covid 19. Zato so bile vse predvidene čistilne akcije v slovenskih rekah, jezerih in ob morski obali odpovedane. Podobno so bile zaradi prepovedi druženja odpovedane vse ostale aktivnosti, tako da so dan obeležili le s sporočili za javnost. »Svetovni dan vode je bil leta 1992 določen z namenom ozaveščanja o pomembnosti pitne vode in ohranjanja naravnih virov, leta 2020 pa ga praznujemo v duhu zavedanja, da je na svetu le malo stvari, ki so dragocenejše od varne in zadostne oskrbe z vodo.

Dostop do čiste pitne vode je namreč predpogoj za uspešno spopadanje z vsemi oblikami nalezljivih bolezni, tudi koronavirusnih,« so zapisali na spletnem mestu gov.si. Pitna voda je nujno potrebna za higieno in za zdravje nasploh, kar se v primeru pandemije koronavirusa Covid 19 pravkar kaže s smrtonosno realnostjo. Sicer se največ epidemij začne prav v razmerah, kjer ni pitne vode in so zato osnovni pogoji za higieno zelo slabi. Prav tako je voda je osnovni medij, preko katerega ljudje najbolj občutimo podnebne spremembe. Prav tako je Slovenija med pobudnicami ustanovitve ‘Zelene skupine držav’, ki se posebej posvečajo skrbi za naravne vire in čisto okolje.

» Izboljšanje gospodarjenja z vodami lahko pomaga okrepiti odpornost vodnih sistemov, izboljša zdravje ekosistemov in zmanjša tveganja za nesreče, povezane z vodo. Te dejavnosti prinašajo zdravje skupnosti, hkrati pa utirajo pot trajnostnemu razvoju in družbeni stabilnost. Medtem ko se naši narodi borijo z nevarno pandemijo, je naš skupni poziv za dostopno, čisto vodo za vse, še glasnejši kot kadarkoli,« so Slovenija in ostale države skupine zapisale v skupni izjavi za javnost.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.