Naslovnica Gospodarstvo Turizem že trpi, a si bo tudi opomogel

Turizem že trpi, a si bo tudi opomogel

Avtor: Spletno Uredništvo

Pandemija je zajela svet tik pred prihodom pomladi, a bo kot kaže, vsaj na nivoju globalnega turizma, ogrozila tudi celotno poletno sezono. Zato si pri Slovenski turistični organizaciji in na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo prizadevajo za čim hitrejšo in učinkovito ublažitev negativnih posledic.

 Turizem že trpi a si bo tudi opomogel

Tudi nad gospodarsko panogo turizma so se zaradi pandemije zbrali črni oblaki (foto: SJ)

 

Svetovni, evropski in slovenski turizem so se zaustavili, koronavirus Covid 19 pa je v globalni turizem prinesel tudi veliko negotovosti okrog časa trajanja krize in njenih posledic. Po podatkih Slovenske turistične organizacije (STO) Svetovni in potovalni turistični svet (WTTC) pričakuje, da bo letos v globalnem turističnem sektorju ogroženih do 50 milijonov delovnih mest. Pandemija naj bi namreč letos povzročila 25-odstoten upad mednarodnih potovanj, kar naj bi botrovalo k 13-odstotnem zmanjšanju števila delovnih mest v gospodarski panogi turizma.

Sicer gre le za predvidevanja, saj danes nihče ne more z gotovostjo napovedati, kaj bo pravzaprav prinesla prihodnost in koliko časa bo trajalo, da bo krize konec. »Turizem je panoga, ki krize občuti med prvimi in intenzivno, vendar tudi panoga, ki okreva relativno hitro in s tem pomembno prispeva k okrevanju celotnega gospodarstva. Turizem je gospodarska panoga, ki pomembno prispeva k gospodarski rasti, proračunskim prilivom in zaposlitvam, predvsem pa odgovorna dejavnost, ki na prvo mesto postavlja varnost, zdravje in dobro počutje ljudi,« pravijo na STO.

Vendar se obenem na krovni organizaciji slovenskega turizma dobro zavedajo, da je sedaj čas, ko je potrebno ravnati odgovorno, zapreti vrta in ostati doma. Bolj kot bomo vsi skupaj ravnali odgovorno, prej bo kriza mimo in prej bodo lahko v slovenski turistični branži ponovno odprli vrata gostom ter tako prispevali k oživitvi gospodarstva. Na STO ter Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) aktivno sodelujejo pri omilitvi negativnih posledic virusa, poleg tega pa zainteresirani javnosti prek svojih informacijskih kanalov posredujejo aktualne uredbe Vlade RS in vsa obvestila, ki so povezana s poslovanjem slovenskih turističnih subjektov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.