Naslovnica Svet & EU Zaradi kartelnega nižanja cen kar 157 milijonov evrov kazni

Zaradi kartelnega nižanja cen kar 157 milijonov evrov kazni

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU je podjetja Sunpor, Synbra, Synthomer, Synthos in Trinseo kaznovala s skupno 157 milijoni evrov kazni in sicer zaradi sodelovanja v kartelu glede nakupov stirena. Podjetje Ineos pa je dobilo polno imuniteto, ker je prijavilo sporne posle, v katere je bilo tudi samo vpleteno vrsto let. Stiren je sicer surovina za izdelavo številnih kemičnih proizvodov.
Zaradi kartelnega nižanja cen kar 157 milijonov evrov kazni

Stiren se uporablja za številne različne izdelke iz plastike, gume, fiberglasa, za izolacije… (foto: pxhere.com)

Komisija EU je pravkar ostro kaznovala nekaj večjih kupcev surovine stiren, saj so podjetja dlje časa izmenjevala občutljive komercialne informacije in usklajevala svoje pogajalske strategije o industrijski referenčni ceni stirena. Finančno kazen je prejelo pet podjetij – Sunpor, Synbra, Synthomer, Synthos in Trinseo. Najbolj znana gospodarska družba med šesterico kršiteljev Ineos pa ni bila kaznovana.

Pri Ineosu so namreč kartelno dogovarjanje kar sami zašpecali Komisiji EU in za nagrado prejeli – popolno imuniteto! Pa še ena stvar je nenavadna pri vsej tej zgodbi. »Za razliko od večine kartelov, kjer se podjetja zarotijo, da bi zvišala svoje prodajne cene, se je šest podjetij dogovarjalo, da bi znižalo del (nabavne) cene stirena,« so ob izreku kazni pojasnili z Evropske komisije in dodali, da so vsa podjetja priznala svojo vpletenost v kartel.

V skladu z evropsko protimonopolno zakonodajo je bilo pet omenjenih podjetij kaznovanih kar s 157 milijoni evrov kazni, pri čemer so vsej peterici zaradi aktivnega sodelovanja s Komisijo EU tudi nekoliko znižali kazni. Preiskava Evropske komisije pa je razkrila tudi časovno obdobje trajanja nedovoljenega dogovarja ja in sicer je le-to trajalo od 1. maja leta 2012 pa vse do 30. junija leta 2018.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.