Naslovnica Kronika Policija je počasi razkrila kompleksen sistem goljufij

Policija je počasi razkrila kompleksen sistem goljufij

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je stopila v novo fazo preiskave kriminalne združbe, ki je bila že vrsto let vpletena finančne goljufije. Policijske aktivnosti so stekle že leta 2018, sedaj pa se klobčič dokončno odmotava in poleg goljufij s področja kreditov so našli še številne druge kriminalne primere oškodovanja. Kriminalci so načrtno iskali ranljive ljudi in nesramno izkoriščali njihove težave.
Policija je počasi razkrila kompleksen sistem goljufij

Vodja Oddelka za gospodarsko kriminaliteto na PU Ljubljana Mitja Bartolme med tiskovno konferenco (foto: policija.si)

Na včerajšnji tiskovni konferenci je bilo moč slišati, da so kriminalisti Policijske uprave Ljubljana že leta 2018 pri preiskavi korupcijskih kaznivih dejanj glede najemanja bančnih kreditov izvedli več hišnih preiskav in pridržali več oseb. S tem pa se postopki niso zaključili, ampak so se nadaljevali in kasneje je Policija odkrila, da so osumljenci delovali v interesu širše kriminalne združbe, ki se ukvarja predvsem z goljufijami.

»V navedeni preiskavi smo na Specializirano državno tožilstvo podali 11 kazenskih ovadb zoper 37 fizičnih in pravnih oseb, in sicer za 23 kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril, 23 kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril in 15 kaznivih dejanj goljufij, povezanih z neplačevanjem kreditov. Ugotovljena skupna materialna škoda v teh zadevah znaša prek 2,5 milijona evrov,« so prvi del zgodbe pojasnili s Policije.

Potem pa so zaznali še 23 prijav kaznivih dejanj goljufije, ki so povezane z izročanjem denarnih sredstev tretji osebi. Od teh je 14 preiskav že končanih, 9 preiskav pa še traja. Premoženjska škoda teh 23 prijav doslej skupno znaša več kot pol milijona evrov. Značilnost storilcev je namreč ta, da iščejo ranljive skupine oseb, ki so na primer pravkar prešle čez težko življenjsko obdobje in načrt no izkoriščajo njihovo šibkost za dosego svojih lopovskih ciljev.

Prevare so potekale tako, da so oškodovanci so sredstva izročali osumljencem v zameno za osebnostno in poslovno rast, nato pa so jih le-ti prepričevali v vlaganja v lažne posle. Vabili so jih na primer na numerološke tečaje, predavanja o osebnosti in poslovni rasti, na t. i. ‘life coaching’, celo na svetovanje parom…

Storilci pa so nato oškodovancem med temi tečaji ponujali programe ‘osebnostnega reprogramiranja za bolj kvalitetno življenje’, za katere je bilo treba plačati tudi do 5.000 evrov… In tako so jih v začaranem krogu s posebnimi psihološkimi pritiski ožemali naprej, velikokrat vse dotlej, dokler ni posredovala Policija. Policisti sumijo, da bi bilo lahko oškodovancev še precej več, obenem pa tudi opozarjajo, naj ljudje na nasedajo nobenim obljubam o izjemnih priložnostih.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.