Naslovnica Slovenija Zaradi izrednih razmer so dovolili cestni tovorni promet med prazniki

Zaradi izrednih razmer so dovolili cestni tovorni promet med prazniki

Avtor: Spletno Uredništvo

Letošnji prazniki bodo drugačni po marsičem, med drugim tudi po prometu. Namesto običajne gneče osebnih vozil in prepovedi prometa za vsa tovorna vozila, bo letos osebnih avtov na cestah precej manj, cestni tovorni promet pa bo, enako kot drugje po EU, v Sloveniji dovoljen tudi za praznike.

Zaradi izrednih razmer so dovolili cestni tovorni promet med praznikiLetos bodo tudi na slovenskih cestah tovornjakarji zaradi izrednih razmer lahko vozili za praznike (foto: pixabay.com)

 

Pandemija koronavirusa, Brexit in včerajšnje nasilno dogajanje v Dovru so povzročili ekspresno reakcijo evropskih oblasti, ki so jim sledile tudi slovenske. Izjemne razmere zahtevajo izredne rešitve in tako so se pristojni odločili, da bo letos med celotnim trajanjem praznikov izjemoma dovoljen tudi promet tovornih vozil.

»Ministrstvo za infrastrukturo je Generalno policijsko upravo RS obvestilo, da je težki tovorni promet izjemoma dovoljen tudi v času od 25. decembra 2020 do 10. januarja 2021, ob nedeljah in dela prostih dnevih, od 8. do 21. ure,« so zapisali v sporočilu za javnost Ministrstvo za infrastrukturo (MI), kjer so še posebej poudarili, da ge tokrat za izjemo.

Primarni cilj izrednega ukrepa je namreč zagotovitev pretočnosti prometa po vsej EU in pomoč poklicnim voznikom tovornih vozil, ki so obtičali v Dovru zaradi francoske dvodnevne preventivne prepovedi vsega prometa iz Združenega kraljestva. Sedaj bi radi voznikom omogočili vrnitev domov oziroma potovanje do ciljnih destinacij.

Seveda pa nove mere ne bi preveč zalegle, če ne bi veljale za vso področje EU – gneča bi se iz ene meje prestavila na drugo. Pravzaprav gre za humanitarno gesto, poleg tega pa tudi zato, da jezni šoferji ne povzročajo dodatnih zamaškov in kolon na celini. Slovenija je kot ena najbolj prometno-pretočnih držav v EU še posebej občutljiva na tovrstno problematiko.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.