Naslovnica Svet & EU Japonska ukinja vozila na bencinski pogon

Japonska ukinja vozila na bencinski pogon

Avtor: Spletno Uredništvo

Japonska vlada je napravila nov velik korak proti zaustavitvi vseh škodljivih izpustov do leta 2050. Japonci so sprejeli drastično odločitev, da bodo že do leta 2035 ukinili vsa vozila na bencinski pogon.

Letos oznanjeno slovo Honde iz sveta Formule 1 je že dalo slutiti, kakšna črna prihodnost kmalu čaka bencinske motorje (foto: freeimg.net/katherinelake/pixabay.com)

 

Japonska vlada želi slediti globalno zastavljenemu cilju, da se do leta 2050 doseže neto nič emisij ogljika. Zato se je odločila za drastičen korak, ki bo najbrž povzročil reakcije po vsem svetu in še posebej v mednarodni avtomobilski industriji. Japonci bodo namreč do leta 2035 ukinili vsa vozila na bencinski pogon. To hkrati pomeni dokončno in ogromno preoblikovanje japonske avtomobilske industrije ter jasen signal za ostali svet.

Japonci so to preobrazbo poimenovali ‘Strategija zelene rasti’. Država bo podjetjem prišla nasproti z različnimi oblikami finančnih podpor, pri čemer naj bi z zelenimi naložbami in prodajo do leta 2030 ciljno usmerila sredstva v višini prek 700 milijard evrov in nato do leta 2050 še dodatnih 1500 milijard. Oblikovali bodo tudi poseben Zelen sklad s skoraj 16 milijardami evrov jenov bo podpiral naložbe podjetij v zeleno tehnologijo.

Po novi strategiji naj bi vozila na bencinski pogon zamenjala vozila na električni pogon, hibridna vozila in vozila na gorivne celice. Zato naj bi se baterija za vozila v naslednjem desetletju znižala za polovico. Posvetili pa se bodo tudi pogonu na vodik in do leta 2050 ogromen porast vozil, ki jih bo poganjal ta neškodljivi plin. Poleg tega Zelena strategija Japonske predvideva tudi opuščanje jedrskih elektrarn ter gradnjo vetrnih in morskih elektrarn.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.