Naslovnica Slovenija Zadnja dva s križarke doma, prve okužbe ob zahodni meji

Zadnja dva s križarke doma, prve okužbe ob zahodni meji

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem ko se epidemija koronavirusa počasi, a vztrajno širi po vseh kontinentih in se večajo tudi bojazni o pandemiji, v Sloveniji doslej še ni bilo nobenega primera okužbe. Včeraj sta se domov iz Japonske vrnila zadnja dva slovenska potnika s križarke Diamond Princess, skupno pa so že testirali prek 200 Slovencev. Vsi so bili negativni. 

 Zadnja dva s križarke doma prve okužbe ob zahodni meji Kljub vsej preventivi je najbrž le vprašanje časa, kdaj bo tudi v Sloveniji kdo zbolel za novo boleznijo (foto: Zoheir Seidanloo/farsnews)

 

Tudi zadnja dva Slovenca, ki sta ostala v karanteni na Japonskem, sta se včeraj varno vrnila v domovino. Prva četverica slovenskih turistov na japonski križarki se je domov vrnila precej hitreje, saj ni bila okužena. Zadnja dva slovenska državljana pa sta bila na prvih testiranjih pozitivna, vendar potem nista zbolela. Postopno se je njuno zdravstveno stanje še izboljšalo, saj je tudi okužba izginila.

»Iz japonske bolnišnice so ju izpustili po tem, ko je bil dvakratni test njunega brisa negativen. Ob prihodu v Slovenijo smo jima še enkrat vzeli bris, ki je negativen. Počutita se dobro, razen tega, da sta zelo utrujena od poti. Želita si miru, brez medijske pozornosti, predvsem pa tega, da ne bi bila stigmatizirana,« so ob njunem prihodu povedali v posebni izjavi Ministrstva za zdravje.

Po zadnji podatkih je bilo od začetka izbruha epidemije koronavirusa Covid 19 do sedaj v Sloveniji opravljenih več kot 200 testov, ki pa niso dali nobenega pozitivnega rezultata, tako da še nimamo nobene potrjene okužbe s koronavirusom. Osebe, ki so jim doslej testirali brise, so sprva prihajale iz Kitajske, v zadnjem času pa testirajo predvsem osebe, ki so tako ali drugače imele stike z Italijo. Medtem pa pri naših zahodnih sosedih poročajo o prvih primerih v obmejnih mestih Gorici, Trstu in Vidmu.

Zato na slovenskem Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) budno spremljajo širjenje koronavirusa po svetu in v Evropi. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je prejšnji teden že dvignila stopnjo alarma, saj se po svetu pojavljajo novi primeri in postaja tveganje, da se bo bolezen razširila povsod, čedalje bolj realna opcija.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.