Naslovnica Svet & EU Evro-modernizacija prepisov glede pitne vode

Evro-modernizacija prepisov glede pitne vode

Avtor: Spletno Uredništvo

Odbor za okolje Evropskega parlamenta je pred kratkim dodelal nova pravila za izboljšanje kakovosti pitne vode in tudi dostopa do nje. S tem želijo spodbuditi pitje vode iz pipe in zmanjšati količino odpadnih plastenk.

Evro modernizacija prepisov glede pitne vodePitje vode iz pipe je zdravo, poceni in okolju prijazno (foto: pickpik.com)

 

Odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane je odobril začasni sporazum med Parlamentom EU in Svetom EU z decembra 2019, v katerem je govora o modernizaciji predpisov za povečanje zaupanja potrošnikov in uporabi vode iz pipe za pitje. Nova zakonodaja postavlja sodobne standarde kakovosti vode in določa minimalne higienske zahteve za materiale, ki so v stiku s pitno vodo (na primer cevi ali pipe). Osnovni cilj je, da bi preprečili njeno onesnaženje.

V vodi se bo tako spremljala vsebnost endoktrinih motilcev, farmacevtskih izdelkov in tudi mikroplastike. Nadzorni seznam bo omogočil EU, da po potrebi še posodobi nadzor v skladu z najnovejšimi znanstvenimi dognanji. »V skladu z novimi pravili morajo države EU izboljšati dostop do čiste vode za vse državljane v EU, zlasti za ranljive skupine, ki dostopa do nje nimajo ali pa je omejen (na primer postavitev pitnikov na javnih mestih).

Države članice se lahko prostovoljno odločijo, da spodbudijo restavracije, da njihovim strankam ponudijo pitno vodo iz pipe brezplačno ali za majhno doplačilo,« so sporočili s Parlamenta EU.Nova pravila naj bi povečala tudi preglednost problematike pitne vode in potrošnikom zagotovila boljši dostop do informacij o kakovosti vode. Po mnenju Evropske komisije pa bi lahko dostop do kakovostnejše vode zmanjšal porabo ustekleničene vode za 17 %.

Tako način bi veliko prihranili in obenem tudi pozitivno vplivali na okolje, saj bi lahko zmanjšali hitro emisije CO2 in količino plastičnih odpadkov. Nova pravila so sicer nastala na osnovi državljanske pobude Right2Water (Pravica do vode), ke je zbrala več kot 1,8 milijona podpisov, kar kaže, kako pomembna je Evropejcem brezplačna pitna voda. Sicer ima večina ljudi v EU ima dostop do kakovostne pitne vode.

»Po poročilu Evropske agencije za okolje iz leta 2016 je več kot 98,5 % testiranih vzorcev pitne vode med letoma 2011 in 2013 izpolnjevalo standarde EU,« pravijo s Parlamenta EU (in obenem uporabljajo podatke, ki so stari tudi do 9 let, kar zgovorno priča o preveliki počasnosti evropskih struktur oziroma postopkov),

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.