Naslovnica Svet & EU Za sklad Globalna Evropa bo na voljo skoraj 80 milijard evrov

Za sklad Globalna Evropa bo na voljo skoraj 80 milijard evrov

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska unija je v sklopu proračuna za obdobje 2021-2027 temeljito pretehtala svoje investicije izven EU in se odločila za oblikovanje 79,5 milijarde evrov vrednega sklada. Ta slad se imenuje Globalna Evropa, namenjen pa bo reševanju podnebnih, migracijskih, vojaških in podobnih kriz po svetu.
Prek sklada Globalna Evropa bodo tudi po svetu promovirali vrednote EU (foto: FB European Parliament)

Evropski parlament je že lani decembra dosegel ključen dogovor z državami EU, pol leta kasneje pa bo na junijskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu na vrsti glasovanje o oblikovanju ogromnega, kar 79,5 milijarde evrov vrednega sklada Globalna Evropa. Sklad bo namenjen projektom za reševanje globalnih težav, kot so revščina in migracije, poleg tega pa bodo prek investicij spodbujali evropske vrednote, kot so človekove pravice in demokracija.

»Program bo podpiral tudi globalna večstranska prizadevanja in zagotavljal, da lahko EU izpolnjuje svoje obveze v svetu, med njimi tudi cilje trajnostnega razvoja in pariškega podnebnega sporazuma. Trideset odstotkov sredstev bo namenjenih doseganju podnebnih ciljev. Najmanj 19,3 milijard evrov bo namenjenih sosednjim državam, 29,2 milijard pa investicijam v podsaharski Afriki,«so pojasnili s Parlamenta EU.

Sredstva sklada Globalna Evropa bodo namenjena še hitremu odzivanju na razne krize in za preprečevanju vojaških spopadov. S Parlamenta EU so še spomnili, da je sklad Globalna Evropa eden od 15 pomembnejših vodilnih programov EU, ki so jih poslanci podprli na pogajanjih o proračunu EU za obdobje 2021-2027 in o mehanizmu EU za okrevanje. To bo v prihodnjih letih EU zagotovilo več kot 1800 milijard evrov sredstev.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.