Naslovnica Kronika Mednarodni tihotapci drog iz Krškega so pod ključem

Mednarodni tihotapci drog iz Krškega so pod ključem

Avtor: Spletno Uredništvo
Kriminalisti in policisti Policijske uprave Novo mesto so v sodelovanju s kriminalisti in policisti več policijskih uprav in Generalne policijske uprave ta teden aretirali več osumljencev kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s proizvodnjo in prometom s prepovedanimi drogami ter tudi prala denar. Policisti so zaplenili nekaj manj kot 79 kg prepovedanih substanc, v priporu je končalo 9 ljudi, zasegli pa so tudi skoraj milijon evrov gotovine.
Mednarodni tihotapci drog iz Krškega so pod ključem

To je že druga izjemno uspešna mednarodna akcija slovenske Policije v zadnjem tednu (foto: policija.si)

Ameriška Uprava za boj proti drogam (DEA) je slovensko Policijo na začetku leta 2018 obvestila, da se posamezniki iz Slovenije v Dominikanski republiki dogovarjajo za nakup večje količine kokaina. Sledila je skoraj tri in pol leta doga preiskovalna akcija, kjer so naši policisti sodelovali z varnostnimi in pravosodnimi organi Srbije, Nemčije, Italije, ZDA ter drugih držav EU. Akcija se je končala z razbitjem slovenske kriminalne združbe.

V torek so policisti opravili 18 preiskav stanovanj, stanovanjskih hiš, osebnih vozil in garaž. Skupno so našli skoraj 79 kg različnih drog – kokaina, heroina in amfetamina, pa tudi sredstva za mešanje oz. povečanje količine paracetomol, stiskalnice, kalupe ter opremo za mešanje in pakiranje drog. Pri ostalih hišnih preiskavah so policisti in kriminalisti zasegli še manjše količine prepovedanih drog, prenosne telefone, SIM kartice, razne beležke, denar ipd.

Akcija je potekala pretežno na območju Krškega, a tudi drugje po Dolenjskem in v Ljubljani. Skupaj so kriminalisti pridržali 17 slovenskih državljanov, ki so jih ovadili za 16 kaznivih dejanj, povezanih s prepovedano drogo, 9 pa jih je končalo v priporu. Nato so 7 osumljencev iz iste združbe ovadili še za kaznivo dejanje pranja denarja, ki je v sodelovanju z drugimi kriminalci potekalo tudi v Italiji, Nemčiji in Srbije. Prav v Srbiji so združbi zasegli skoraj milijon evrov gotovine.

»Kriminalno združbo je vodil 36-letni Ljubljančan, ki je bil zadolžen za nabavo droge in je skrbel za organizacijo delovanja hudodelske združbe – osumljence je razporejal in prerazporejal na opravljanje določenih nalog, povezanih s hranjenjem in preprodajo prepovedane droge. Prepovedano drogo je tudi sam prodajal svojim zaupnikom. Prav tako je od enega izmed podrejenih prevzemal denar od izkupička od prodaje,« so pojasnili policisti.

Na tiskovni konferenci niso podali številk o skupni vrednosti zasežene robe, a so omenili, da gre za več milijonov evrov. Tudi s to akcijo so potrdili, da v Sloveniji obstajajo delujoče kriminalne združbe, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem heroina na iz Turčije prek Balkana, s tihotapljenjem amfetamina ter snovi za redčenje iz Nizozemske in Belgije, pa tudi s tihotapljenjem kokaina iz Južne Amerike.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.