Naslovnica Slovenija Za severovzhodno Slovenijo spet zvoni alarm glede podzemnih voda

Za severovzhodno Slovenijo spet zvoni alarm glede podzemnih voda

Avtor: Spletno Uredništvo

Agencija Republike Slovenije za okolje je objavila pregled trenutnega stanja podzemnih voda v državi. Ker kar za 97 % prebivalcev Slovenije podzemna voda predstavlja glavni vir pitne vode, je to področje še posebej občutljivo. In na celotnem severovzhodu Slovenije stanje še zdaleč ni dobro. 

Za severovzhodno Slovenijo spet zvoni alarm glede podzemnih vodaPitna voda je izjemna skupna vrednota oziroma naravno bogastvo Slovenije, ki je ne cenimo dovolj (foto: pickpik.com)

 

Za spremljanje količin in kakovosti podzemne vode je v Sloveniji pristojna Agencija RS za okolje (ARSO). Njen nadzor, ki je bil opravljen skozi vso lansko leto, je pokazal, da so v dobrem stanju vodne pokrajine Savska kotlina in Ljubljansko barje, Krška kotlina, Karavanke, Posavsko hribovje do osrednje Sotle, Spodnji del Savinje do Sotle, Kraška Ljubljanica, Dolenjski kras, Zahodne Slovenske gorice, Vzhodne Slovenske gorice, Obala (?) in Kras z Brkini ter Goriška Brda in Trnovsko-Banjška planota.

V severovzhodnem delu Slovenije pa stanje ni dobro. Zaradi intenzivnih človekovih dejavnosti (kmetijstva) so vodna telesa precej bolj obremenjena kot po večin preostalih predelov države. Gre predvsem za vodonosnike s pretežno medzrnsko poroznostjo. V vodnih telesih vodna telesa Savinjske, Dravske in Murske kotline je podzemna voda prekomerno obremenjena z nitrati, na Dravski kotlini pa tudi z atrazinom in njegovim razpadlim produktom desetil-atrazinom.

Ponekod so občasno so zaznali tudi specifično lokalno obremenjenost z lahkohlapnimi halogeniranimi ogljikovodiki. Položaj na SV Slovenije torej zagotovo ni dober, še posebej zato, ker se ne bo na hitro in kar sam od sebe popravil. »Podzemna voda ima slabo samočistilno sposobnost. Onesnaženje, ki zaide vanjo, se zaradi specifičnih fizikalnih in kemijskih procesov tam zadržuje daljši čas.

Dejstvo, da je skrita pod zemeljskim površjem, pogosto daje lažen občutek, da je podzemna voda zaščitena pred morebitnim onesnaženjem, ki ga povzroča človek s svojimi dejavnostmi,« so zaključili z ARSO. V poročilu so se dotaknili tudi problemetike ostankov zdravil v analiziranih vodah, vendar pa niso zapisali, kakšne ukrepe bi bilo potrebno sprejeti, da bi se stanje na najbolj krtitičnih območjih izboljšalo. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.